Заболяването е хронично и няма как да се излекува, може

...
Заболяването е хронично и няма как да се излекува, може
Коментари Харесай

Кардиолог от Бургас алармира: Често пъти симптомите на сърдечна недостатъчност се бъркат с грип, а не трябва да се подценяват

Заболяването е хронично и няма по какъв начин да се излекува, може единствено да бъде поддържано

Кардиологът от МЦ „ Д-р Стайков “ Бургас доктор Ваня Господинова заостря вниманието на пациентите си върху честата профилактика и годишни прегледи при кардиолог. Една от аргументите е заболяването дилатативна кардиомиопатия – положение, при което сърцето се уголемява, става като торба и не може да извършва функционалността си да се редуцира. При тази болест се следи напредване на признаците, като по-голяма част от пациентите, по-специално при тези над 55 годишна възраст, гибелта настъпва  в границите на 3 години след първична изява на признаците. Спонтанно усъвършенстване и стабилизиране на пациентите се следи при към една четвърт от тях.

„ Затова е належащо да се извършва  ранна профилактика и посещаване при общопрактикуващия доктор и кардиолог за изясняване на признаци свързани с лесна уморяемост, изнемощялост, уязвимост, прояви на дефицит на въздух при нормални физически старания и/или  нощем, съществуване на отоци по долни крака, сърцетуптене.  Това са прояви на  сърдечната недостатъчност-невъзможност на сърцето да изпомпва кръв към органите на тялото . Често тези симптоми  се бъркат с някакво друго заболяване, в това число грип или различен вирус, а не би трябвало да се подценяват “, разяснява кардиологът от МЦ „ Д-р Стайков “ доктор Ваня Господинова.

Ето какво обясни експертът за кардиомиопатиите и по какъв начин би трябвало да се постъпи при диагноза сърдечна непълнота:

„ Съществува група сърдечно-съдови болести, при която доста постоянно аргументите за възникването им остават неизяснени и се характеризират със засягане на сърдечния мускул. При тях не е записано предхождащо друго сърдечно заболяване като високо кръвно, исхемична болест на сърцето, вродени или добити клапни пороци и  т.н, Това е групата на кардиомиопатиите, при които се повреждат мускулните кафези на сърдечния мускул и се стига до заместването им от друга, нефункционална тъкан.

Основните аргументи за възникването й могат да бъдат  от друго естество, както и комбинирани и са свързани с някои дефицитни положения в организма или съществуване на избрани болести.

Например - съществуване на подагра, захарен диабет, и други ендокринни заболявания на щитовидната и надбъбречната жлеза, болести на кръвта и кръвотворните органи, неконтролирана тахикардия; погрешно хранене -  недостиг на вит. В, на селен,  на микроелементи – например калций, магнезий; затлъстяване;  и други.

Възможни са аргументи свързани с токсични за организма фактори – корист с алкохол, с лекарствени артикули, съдържащи наркотични субстанции, опиати, както и с влияние на фактори от външната среда – топлинен удар или  при така наречен поспартална кардиомиопатия при бременност.

В избрани случаи кардиомиопатията се предава фамилно или най-малко предразположението към болестта се смята, че е генетично обусловено в минимум 20% от случаите, а евентуално и до 40%.

По принцип дилатативната кардиомиопатия, която най-често визира и двете сърдечни камери,  се следи по-често при  мъже, в сравнение с при дами. Т.нар. Дисплазия на Дясна камера е неповторима форма на фамилна кардиомиопатия,  при която е налице прогресивно заменяне на стената на камерата  от адипозна/мастна/  тъкан.

Много постоянно развиването на дилатативната кардиомиопатия се свързва с предхождащо вирусно заболяване, само че не постоянно това може да се потвърди. Предполага се автоимунен развой, който води до самоувреждане на мускулните кафези на миокарда.

Заболяването се развива последователно, само че води бързо до съществени недоволства,  които  са резултата от настъпващата сърдечна непълнота – сърцето не може да изтласква задоволително кръв към органите и системите в организма, в това число е затруднено и храненето на сърдечния мускул.

След като се сложи тази диагноза, на пациента би трябвало доста добре да му бъде обяснено от лекуващия доктор,че болестта е хронично и няма по какъв начин да се излекува, може единствено да бъде поддържано. Трябва самият пациент да се подтиква да сътрудничи за своето лекуване и да следи положението си.

Най-важното е да не се отчайва и депресира, тъй като и душeвността е доста значима.

Тъй като при сърдечната непълнота сърцето не може да прави своята работа по естествен метод, в организма стартират да се натрупват течности. На първо място в белите дробове, които водят до въпросния зной, както и по цялото тяло, в това число крайниците, което пък води до отоци. Това нарушава равновесието в организма и пациентите би трябвало да знаят по какъв начин да наблюдават положението си.

Следенето на тежестта да вземем за пример е значимо, тъй като, в случай че стартира да се повишава, това е симптом, че болестта стартира да декомпенсира. Промяна даже от 2 кг е основна. Приемът на сол би трябвало да се сведе до най-малко - под 6 г дневно. Това се равнява на солта, която се съдържа в хляба, плюс доста малко да е осолена храната.

Другото значимо е приемът на течности. Много хора пият по-големи количества, само че за пациентите със сърдечна непълнота това не е целесъобразно поради натрупването, което се получава. Около 1,5 -2 л дневно са задоволителни, като към тях би трябвало да се включва и водата, която се съдържа в храната, която се употребява.

Много целесъобразна е физическата интензивност - разходка, леко бягане или плуване.

Хората с хронични сърдечносъдови болести и особено със сърдечна непълнота бяха измежду първите, избрани като рискова група за новия ковид.  Още в самото начало излязоха данни, че хората, които пият медикаменти за високо кръвно, са с най-висока смъртност и са най-застрашени. Това бе обвързано с обстоятелството, че рецептор, ситуиран в белите дробове - АСЕ, служи за захващане на новия ковид. Същият ензим се блокира при лекуването с АСЕ-инхибитори - главния клас медикаменти за високо кръвно. Бяха изказани хипотези, че това може да покачва както риска от зараза, по този начин и тежестта й на протичане. Водещите кардиологични сдружения опровергаха заради липса на солидни доказателства тази връзка и приканиха да не се стопира приемът на медикаментите. Освен това хората със сърдечносъдови болести като цяло са с нарушен имунитет, защото множеството от тях са над 60 година и имат съпътстващи болести.

Друга причина е, че когато страда белият дроб, страда и сърцето. Затова човек със сърдечна непълнота или сърдечносъдово заболяване незабавно попада в рисковата група за затруднения или гибел.

Доказано е и че коронавирусът може да засегне непосредствено сърцето - развива се миокардит, който води до дилатативна кардиомиопатия, а оттова до сърдечна непълнота.

Друга все по-често обсъждана причина съгласно някои учени е образуването на вътресъдови тромби във всички елементи на тялото, само че най-много в сърцето и в белите дробове, което пък усилва риска от инфаркт, инсулт или белодробна емболия.

Категорично пояснение за въздействието на ковид върху сърдечноболните обаче към момента няма.

За да живеят болните със сърдечна непълнота по-дълго и по-добре н а първо място си остава е предварителната защита.

Трябва да кажем на хората, които са здрави, да водят здравословен метод на живот, да са виновни към себе си, с цел да не развият болесттите, които водят до сърдечна непълнота.

Идеята е към сърдечната непълнота и пациентите да се подходи по западен модел, учреден на персонализиран метод при диагностиката, лекуването и амбулаторното наблюдаване на пациентите “, обясни доктор д-р Ваня Господинова.

В Медицински център „ Д-р Стайков “ можете да получите още по-подробна информация за положението си от доктор Ваня Господинова. Час можете да си запишете на тел.: 056 99 60 06 и 0892 99 60 06 или на място на регистратура. Лечебното заведение се намира на бул. Транспортна 33, тъкмо до мол Бургас Плаза.

В медицинския център работят и други специалисти-кардиолози и терапевти, като пациентите могат да създадат своя избор на експерт и сред висококвалифицираните доктор Марин Момов, доктор Иван Стайков, доктор Венцислав Григоров, доктор Диян Господинов  и   доктор Росица Великова.

 
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР