Забелязани са гаргантюански черни дупки, които изстрелват мощни лъчи от

...
Забелязани са гаргантюански черни дупки, които изстрелват мощни лъчи от
Коментари Харесай

НАСА: Черните дупки на Звездата на смъртта се въртят и се насочват към нови цели

Забелязани са гаргантюански черни дупки, които изстрелват мощни лъчи от свръхзаредени частици, които постепенно трансформират посоката си в продължение на милиони години.

(Във видеото: Къде е краят на Вселената?)

Тези свръхмасивни черни дупки бяха видяни от рентгеновата обсерватория " Чандра " на НАСА и от Националната радиоастрономическа обсерватория (NRAO) на Националната фондация за просвета на Съединени американски щати (NSF), до момента в който се въртят в разнообразни направления, изпращайки тези струи от частици в дълбокия Космос.

Според нова публикация в The Astrophysical Journal тези струи, изстреляни от всяка черна дупка в два противоположно ориентирани потока, оставят кухини в облаци от газ.

Свръхмасивните черни дупки са колосални черни дупки, които се намират в центровете на множеството галактики, в това число нашия Млечен път. Те имат маси, вариращи от милиони до милиарди пъти по-големи от тези на нашето Слънце, и могат да създават тесни снопове частици, които се изхвърлят със скоростта на светлината и се простират на хиляди до милиони светлинни години от черната дупка.

Според публикацията посоката на струите, изстреляни от 16 от тези свръхмасивни черни дупки, може да бъде изяснена посредством проучване на двойки мехурчета в облаци газ в пространството. Тези кухини в газа са били основани от силата на мощните лъчи от частици, тъй че те могат да подскажат на астрономите посоката, в която са били ориентирани струите на черните дупки в даден миг.

Изследователите откриха, че доста от черните дупки, включени в изследването, са трансформирали посоката, в която са ориентирани струите им, като при някои от тях тя е достигнала 90 градуса.

" Установихме, че към една трета от лъчите в този момент са ориентирани в изцяло разнообразни направления от преди ", споделя в изказване съавторът на проучването Франческо Убертози, откривател от Университета в Болоня, Италия.

" Тези черни дупки Звезда на смъртта се завъртат и се насочват към нови цели, сходно на измислената галактическа станция в " Междузвездни войни ". "

" Като се има поради, че тези черни дупки евентуално са на повече от 10 милиарда години, считаме, че огромна смяна в посоката за няколко милиона години е бърза. Промяната на посоката на лъчите на гигантските черни дупки за към един милион години е аналогична на смяна на посоката на нов военен транспортен съд за няколко минути " , споделя съавторът на проучването Герит Шеленбергер, откривател в Центъра по астрофизика " Харвард и Смитсониън " (CFA).

Изследователите не са изцяло сигурни по какъв начин черните дупки могат да насочват лъчите си в разнообразни направления, защото преди се смяташе, че те се подравняват с оста, към която се върти черната дупка. Едно от догатките е, че материалът, който попада в черната дупка под ъгъл, който не е паралелен на диска ѝ, може да промени посоката, в която е обърната тази ос на въртене.

" Възможно е материалът, който бързо пада към черните дупки под друг ъгъл за задоволително дълго време, да повлече осите им на въртене в друга посока, което да накара лъчите да се насочат в друга посока ", споделя съавторът Ян Вртилек, откривател в CFA.

Според публикацията тези лъчи и тяхното влияние върху останалата част от галактиката могат да играят значима роля в образуването на звезди, защото вкарват сила в газовите облаци.

Нагрявайки тези газови облаци, лъчите им пречат да се охладят и да образуват звезди, създавайки огромни области с ниска степен на звездообразуване. Ако лъчите постоянно трансформират посоката си, както бе открито, че могат да вършат, тези мъртви зони могат да се простират доста по-далеч.

" Тези галактики са прекомерно отдалечени, с цел да се каже дали лъчите от черните дупки на Звездата на смъртта увреждат звездите и техните планети, само че ние сме сигурни, че те въобще пречат на доста звезди и планети да се образуват " , споделя съавторът Юън О'Съливан, също откривател в CFA.

Не пропускайте най-важните вести - последвайте ни в 
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР