За зимния сезон, подобно на летния, отново има сериозен недостиг

...
За зимния сезон, подобно на летния, отново има сериозен недостиг
Коментари Харесай

Преди зимния сезон: Пак недостиг на кадри в туризма

За зимния сезон, сходно на летния, още веднъж има сериозен дефицит на фрагменти в туризма в главните изпълнителски специалности. Липсват камериерки, сервитьори, бармани. Това оповестиха министрите на туризма и на труда и обществената политика Николина Ангелкова и Бисер Петков, представени от Българска телеграфна агенция.

Разчита се главно на сезонна претовареност от трети страни, като от началото на годината над 7800 са записаните сезонни служащи от трети страни. Над 90 % от сезонните служащи от трети страни са от Украйна и Молдова. Тази година има растеж от над два пъти на записаните сезонни служащи от трети страни, сподели министър Бисер Петков.
Над 7,9 млн. туристи са посетили България от януари до септември Отчетеният растеж е от 5,5 %
Той добави, че част от задграничните служащи към този момент се възползват от основаната процедура да удължат и получат позволение за сезонна претовареност до 9 месеца.

Работодатели, които имат хотели по едно и също време и на морето, и в планината, съумяват да обезпечат съвсем целогодишна претовареност на своите чиновници, само че тези, които нямат, срещат усложнения, означи Ангелкова.

Тя и Петков през днешния ден са показали проект за деяние по подписваното на 20 септември съглашение за съдействие сред двете министерства. Документът основава благоприятни условия за гратис образование и професионална подготовка на фрагменти за туризма в „ Българо-германския център за професионално обучение”.

Това ще се реализира в клоновете в Царево и Смолян. Ще се придобива професионална подготовка в направленията „ Хотелиерство и ресторантьорство”, както и „ Пътуване, туризъм и свободно време”. Учебните стратегии ще бъдат съгласувани с работодателите, съгласно с техните потребности.

Едното направление на образование е за безработни и то се обезпечава по Националния проект за заетостта, другото ще е за към този момент заети, в случай че работодателите имат предпочитание да квалифицират в допълнение своите чиновници.

Най-високата степен на подготовка ще се придобива след 6-месечен курс, най-краткото образование е 2 месеца. Целта е да се стартира при започване на декември, с цел да се обезпечат фрагменти за летния сезон.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР