За здравето на именника и за берекет през следващата година,

...
За здравето на именника и за берекет през следващата година,
Коментари Харесай

Никулденска погача Шаранче за берекет

За здравето на именника и за благодат през идната година, раздайте Никулденска погача

Необходими Продукти

● яйца - 2 бр. (единият жълтък за намазване)
● прясно мляко - 1 ч.ч.
● кисело мляко - 1 ч.ч.
● суха квас - 7 г на Йоткер
● захар - 1 с.л.
● сол - 1 ч.л.
● олио - 5 с.л.
● брашно - 1 кг
● тиквено семе
● филирани бадеми
● микс от семена

Начин на подготвяне

1. Активирайте маята, като изсипете топлото прясно мляко в керамична купичка и добавите захарта с маята и към две супени лъжици брашно. Разбъркайте и покрийте с паница, оставете на топло да се задейства по-бързо.

2. Счупете яйцата и отделете единия жълтък за намазване, при него прибавете 1 с.л. мляко и няколко капки олио (с тази примес ще намажете готовата погача). При яйцето с другия белтък прибавете киселото мляко, разбъркайте и сипете олиото.

3. Пресейте брашното, сипете солта и направете кладенче. Изсипете млечната примес и задействаната квас. Бъркайте с огромна лъжица, до момента в който можете, след което започнете да месите с ръце. Замесете хубаво безпрепятствено еластично тесто, намажете с олио и оставете да втаса.

4. Оформянето става по следния метод: Разделете тестото на една огромна част и една по-малка, а може и на две идентични, което не е неточност. От огромната разточете дебела кора и от нея изрежете формата на риба (шаран), перките, притиснете с острието на ножа. Изрязването става по-лесно с нож за пица.

Облите елементи стават съвършени и не се назъбват. От по-малката част тесто разточете също дебела кора и с обла формичка изрежете кръгчета, по-големи и по-малки (формички за сладки или капачка от сироп за кашлица). Започнете подреждането на люспите от опашката и ги застъпвайте - по този начин получават същински резултат.

5. Готовата погача покрийте и оставете да втаса. Намажете я със разрушения жълтък с малко мляко и олио, след което по избор декорирайте с тиквено семе и филирани бадеми.

6. Печете в загрята фурна на 170 градуса за към 35-40 минути. След изваждане от печката я сложете на скара да изстива и незабавно я намажете със масло за мирис и искра.

Никулденската погача Шаранче за благодат е подготвена.

Източник: recepti.gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР