За втори пореден месец основната причина за повишението на износа

...
За втори пореден месец основната причина за повишението на износа
Коментари Харесай

Износът забавя растежа си до 9.8% през юли

За втори следващ месец главната причина за покачването на износа към трети страни са стоките от чугун, желязо и стомана.

© В© Issei Kato / Reuters

29.8 милиарда лева е цената на българския износ за интервала януари - юли 2017 година, което е с 13.8% повече по отношение на година по-рано. Още по тематиката
Износът пораства с 9.8% през юли
12 сеп 2017
Износ и фискални тласъци движат стопанските системи в Централна Европа

Ниските лихви по заемите и намаляващата безработица дърпат нагоре Брутният вътрешен продукт на страните в района с сред 3 и 5.9%
20 авг 2017
Българската стопанска система: На крилете на потреблението

Брутният вътрешен продукт пораства с едни от най-бързите си темпове от рецесията насам. Този път главният мотор е потреблението
18 авг 2017
България за пръв път изнесе артикули за над 25 милиарда лева за половин година

Ръстът през летните месеци идва от продажби на тръби, мед, оръжия и машини
9 авг 2017
След рекордните продажби на български артикули зад граница през първите шест месеца на годината експортът продължава да се повишава и през юли, само че забавя доста темпа си на напредък. Увеличението е 9.8% на годишна база при 13.6% за юни. Причината за забавянето в този момент са по-слаби растежи към страните отвън Европейски Съюз, само че темпът на приръст на износа към съюза също леко се забавя.

Фактор за растящата търговия към трети страни през юли са най-много продажбите на артикули от чугун, желязо и стомана. Горивата не престават да дърпат статистиката за експорта надолу поради доста намаляване в размерите на годишна база. Подробната разбивка за износа към Европейски Съюз ще бъде оповестена след месец. Към юни тя демонстрира, че мотор на нарастването са най-вече продажбите на артикули от мед, които порастват и като размер, и като цена поради по-високите котировки на метала.

Европейски Съюз продължава да е съществена дестинация на българските артикули. От общо изнесена продукция за съвсем 29.8 милиарда лева от началото на годината малко над 19.5 милиарда лева (или към две трети) са към Европейски Съюз, а останалите - към трети страни.

Тръби и оръжия към трети страни

За втори следващ месец главната причина за покачването на износа към трети страни са стоките от чугун, желязо и стомана. Увеличението способства с 9.8 пр.п. към растежа за юли вследствие на мощни продажби на тръби с кръгло сечение (заварени или нитовани). Миналата година сумата на продажбите е 12.9 млн. лева, до момента в който от началото на 2017 година доближава 354 млн. лева

Друг фактор за растежа е категорията " характерни артикули ", в която влизат оръжия и муниции, печатни издания, други пластмасови продукти, творби на изкуството. Приносът към нарастването за месеца е 4.9 пр.п., а цената на продажбите нараства с 43% до малко над 223 млн. лева на годишна база.

Същевременно горивата, които през по-голямата част от годината бяха един от моторите на нарастването на експорта, за втори следващ месец дърпат растежа надолу. Въпреки че интернационалните цени на петрола през юли се покачиха, приносът на горива и масла е негативен в размер на 10 пр.п. Причината е фрапантен спад в продаваните размери - с 57% по отношение на юли предходната година. Така сумата пада от 302.7 млн. лева през 2016 година до 165 млн. лева през юли 2017 година

Още мед към Европейски Съюз

Главната причина за покачването на износа към Европейски Съюз са медта и стоките от мед, където нарастването способства с 6.9 пр.п. към растежа през юни. Количествата нарастват над два пъти по отношение на миналогодишните равнища, а цените на интернационалните пазари не престават да порастват. Така цената на продажбите отбелязва покачване от 112 млн. лева през юни 2016 година до 297.3 млн. лева тази година.

Отрицателен принос имат още веднъж горивата. От една страна, количеството, което България е изнесла към Европейски Съюз, понижава (с 44%). Същевременно интернационалните цени на петрола през юни паднаха под равнищата си от година по-рано. Резултатът: горива и масла дърпат растежа надолу с 1 пр.п., а цената на продажбите отбелязва намаляване с 18.7% на годишна база до 122 млн. лева през юли.

Основните сътрудници

Продажбите на български артикули в Турция, която е главният търговски сътрудник на България отвън Европейски Съюз, нарастват до 2.4 милиарда лева от началото на годината, като за същия интервал на 2016 година цифрата беше малко над 2.1 милиарда лева Втора е Русия със 780.6 млн. лева, което съставлява съвсем двойно нарастване по отношение на миналогодишното равнище, а на трето място е Китай с 691.8 млн. лева за интервала януари - юли.

Основната дестинация за българския експорт към страните в съюза към май продължава да е Германия. Там продажбите са с една пета по-високи по отношение на регистрираните през същия интервал на 2016 година, като по този начин сумата доближава съвсем 3.5 милиарда лева Вторият по величина търговски сътрудник на страната в Европейски Съюз е Италия, където цената на продадените артикули спада с 1.6% по отношение на 2016 година до 2.18 милиарда лева На трето място се подрежда Румъния, където продажбите са на стойност 2 милиарда лева - с 4.1% повече по отношение на година по-рано.

През първите седем месеца на 2017 година импортираните в страната артикули надвишават изнесените с 1.8 милиарда лева, като по този начин комерсиалното салдо остава на минус. За съпоставяне, година по-рано разликата също бе негативна, само че доста по-малка - 424.5 млн. лева Причината за нарастването е по-силният импорт тази година поради повишеното вътрешно ползване.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР