За втора поредна година програмата за култура на БНР –

...
За втора поредна година програмата за култура на БНР –
Коментари Харесай

Кампанията на БНР "Българските посланици на културата" очаква вашите предложения



За втора поредна година програмата за просвета на БНР – “Христо Ботев “, провежда акцията " Българските посланици на културата ". Идеята е да бъдат отличени изтъкнати български писатели, поети, драматурзи, художници, артисти, артисти и композитори, представители на танцовото изкуство и прочие, които със своето творчество през 2022 година прекрачват географските граници на страната ни. Това са българи, които вършат България разпознаваема в международното културно пространство.

“Каним слушателите ни да предложат имена на такива наши отличили се през 2022 година създатели, които съгласно тях могат да бъдат наречени “български посланици на културата ”, сподели в изявление за Радио България Нина Цанева, публицист в стратегия “Христо Ботев ”, която е основател и главен мотор на акцията . И още:



“Тази самодейност беше подкрепена и от организации на българските създатели зад граница, което демонстрира, че е допустимо да създадем мост сред създателите в България и тези, работещи в чужбина и всяка година да вършим среща в ефира, с цел да разпространяваме имената им, тяхното творчество и да го създадем разпознаваемо тук, на наша територия. За страдание слушателите ни познават повече създателите, които живеят и работят в България и са разпознаваеми в международното културно пространство, за сметка на нашите създатели отвън страната. И аз съм доста щастлива за една среща в Съюз на българските журналисти, която беше проведена с създатели отвън България, където бяха показани техни нови издания и книги от 2022 година. Тяхното творчество ще бъде показано в БНР в идващите 12 месеца. По този метод желаеме да допринесем за основаване на духовна, свободна общественост на българската просвета, без значение от географските ширини, на които се разгръща “- споделя Нина Цанева.

През 2021 година слушателите на публичната ни медия имаха опция в продължение на един месец да предлагат актьори от всички жанрове. Сред получените десетки оферти жури избра имената на 22-ма български създатели.
Сега БНР приканва слушателите да изпращат своите предложение на адрес  до 16 декември .

В началото на идната година жури с представители на Министерството на културата, на Държавния културен институт, БНР, Българска национална телевизия, Българска телеграфна агенция и други институции, ще селектира българските посланици на културата за 2022 година.

А най-голямата ни амбицишя е да успеем да осъществяваме, с поддръжката на управлението на БНР, годишен конгрес на културата, който да събере създателите в страната и тези отвън нея, с цел да обменят опит, да показват своите търсения, да общувнат с българските институции в областта на изкуството и културата. Защото „ духът е този, които ще ни въздигне и ще ни помогне да преминем през всичко, което ни се случва в последните години “ – това са думи на Здравка Евтимова във видео визитката на уеб страницата на БНР, която показва лицата на тазгодишното издание на самодейността, а това са Здравка Евтимова, Теодора Димова, Теодосий Спасов и проф. Греди Асса. Благодаря им сърдечно за поддръжката “ – сподели в умозаключение Нина Цанева.

Вижте визитката на акцията с нейните лица:

А ето и листата на българските посланици на културата за 2021 година:
Александър Шурбанов – стихотворец и преводач, Венеция Караманова – диригент, Георги Господинов – публицист, Греди Асса – художник, Жаклин Вагенщайн – издател и куратор,  Захари Карабашлиев – публицист, Здравка Евтимова – публицист, Йордан Камджалов – диригент, Капка Касабова – публицист, Катрин Томова – художник, Людмил Ангелов – пианист, Мари Врина – преводач, Мила Искренова – хореограф, Мирела Иванова – стихотворец, драматург, Найден Тодоров – диригент, Петър Вълчанов – кинорежисьор, Соня Йончева – оперна певица, Сузана Клинчарова – арфистка, Теодор Ушев – графичен дизайнер и аниматор, Теодосий Спасов – музикант, Юлиана Антонова - Мурата – публицист, Явор Гърдев – режисьор.
По обявата работи: Михаил Димитров БНР подкасти: 257 podcast Music point show Великите европейци
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР