За втора поредна година финансите на Ватикана са на червено,

...
За втора поредна година финансите на Ватикана са на червено,
Коментари Харесай

Ватикана „на червено” с 42 милиона евро поради драстичен спад на даренията

За втора поредна година финансите на Ватикана са на алено, заяви префектът на секретариата по стопанска система Хуан Антонио Гереро Алвес пред " Ватикан нюз ", представен от ДПА. По думите му финансовите каузи на Светия трон би трябвало да станат по-професионални, транспарантни и следени и Католическата черква би трябвало да се научи да живее по-скромно.

Изчисленията демонстрират, че в бюджета на Ватикана за 2022 година ще има дупка от 33,4 милиона евро. Общият бюджет на Светия трон възлиза на към 800 милиона евро . През 2021 година Ватикана е записала недостиг от 42,1 милиона евро.

" Наясно сме, че сме правили съществени финансови неточности, които подкопаха доверието към Светия трон ", споделя за " Ватикан нюз " отец Алвес. Един от главните проблеми е, че Ватикана има доста канали за разноски и малко източници за доходи.

Едни от най-сериозните са даренията, само че през предходната година те са намалели с към 15 % . Тенденцията демонстрира, че от 2015 година насам даренията за Светия трон спадат непрекъснато.

Междувременно от Ватикана оповестиха, че са сключили контракт за продажбата на първокласна постройка в изящен квартал на Лондон, която е в център на правосъден развой за корупция, съобщи Ройтерс.

Според отец Алвес Светият трон е получил към този момент 10-процентен депозит и ще се раздели дефинитивно със постройката в Челси през юни. Той не се ангажира с съответни числа, само че уточни, че загубите от продажбата ще бъдат отразени в бюджета на Ватикана за актуалната година. Все отново постройката ще бъде продадена за по-голяма сума, от тази на която неотдавна беше оценена.

По медийни оценки загубата на Ватикана ще бъде от към 100 милиона евро . Десет души, измежду които един кардинал и двама италиански брокери, са изправени пред съда по обвинявания в заграбване, измами, пране на пари и изнудване, свързани със покупко-продажби към постройката. Процесът беше открит през юли м. година, само че към момента се занимава с процедурни въпроси.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР