За втора година българският евродепутат Ева Майдел ще бъде домакин

...
За втора година българският евродепутат Ева Майдел ще бъде домакин
Коментари Харесай

Голямо българско хоро ще се извие в центъра на Брюксел

За втора година българският евродепутат Ева Майдел ще бъде хазаин на „ Голямото хоро “ в центъра на Брюксел. Инициативата, която има шест годишна традиция, се е трансформирала в един от най-значимите празници за българската общественост в чужбина, както и за доста белгийци и посетители на Европейската столица.

Голямото хоро ще се организира на 22 април от 13:30 на централния площад в Брюксел като част от фестивала за балканска музика и изкуство “Balkan Trafik 2018”. Специален акцент на фестивала тази година е България и град Пловдив, определен за Европейска столица на културата през 2019 година Гостите на хорото ще могат да видят онлайн осъществявания на няколко български участници - Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство от Пловдив, Ансамбъл „ Търновска кралица “ от Велико Търново, и кукери от село Раковски, както и да се срещнат с съумели млади българи и да чуят за техния път към триумфа. Програмата на събитието ще показа и ансамбли от Сърбия, Албания и Гърция.

Хорото тази година ще бъде още по-тържествено, тъй като с изключение на, че ще бъде част от културната стратегия на българското председателство на Съвета на Европейски Съюз, то ще се организира под патронажа на ръководителя на Европейския парламент Антонио Таяни. Това стана ясно от публично писмо на ръководителя Антонио Таяни до евродепутата Ева Майдел.

„ Културата държи Европа дружно и би трябвало да бъде начална точка в напъните ни да възобновим Европейския съюз. „ Голямото хоро “ се е трансформирало в годишна традиция за Брюксел и балканските общности, които живеят тук. Хорото от една страна демонстрира какъв брой е значимо да бъде съхранена културната история на всяка страна, а от друга, какъв брой е значимо да останем отворени към света, като споделяме и разпространяваме това културно завещание. С голямо наслаждение отпущам патронажа на Европейския парламент за събитието, имайки поради неговото мощно европейско измерение. “, написа в приветствието си ръководителя на Екологичен потенциал.

Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР