За втора година 15 септември е празник, но малко по-различен,

...
За втора година 15 септември е празник, но малко по-различен,
Коментари Харесай

59 000 първолаци прекрачват днес училищния праг


За втора година 15 септември е празник, само че малко по-различен, под знака на пандемия и анти-ковид ограничения. Около 706 000 възпитаници ще влязат в клас още веднъж, а за първи път прага на школото ще прекрачат близо 59 000 първокласници.

Празникът, по предписание на МОН, ще е на двора, тържества ще се провеждат единствено за децата от 1-ви и 8-ми клас.

През новата образователна година децата до IV клас в това число няма да носят маски по време на образователен час. Задължителни през целия ден и на всички места остават маските за всички останали възпитаници.

Класните стаи обаче ще би трябвало да се проветряват най-малко два пъти по време тутакси и да се прави постоянна стерилизация.

Новата образователна година стартира с малко над 30% имунизирани учители и повече от 20 на 100 преболедували COVID-19.

758 общински и държавни учебни заведения ще посрещнат учениците си утрев главно или отчасти ремонтирани здания. В други 170 учебни заведения ремонтите ще продължат и след началото на образователната година, като техните шефове са основали нужната организация за осъществяване на естествен образователен развой, сочат данните на МОН.

По данни на Регионалните ръководства на образованието учениците от22 учебни заведения ще бъдат краткотрайно преместени в други здания поради продължителни ремонтни действия. Най-много са тези случаи в областите София, Стара Загора, Пловдив. Част от ремонтите ще приключат още през октомври, а други ще продължат и през 2022 година.

До средата на месец май 14 класа от 9 Френска езикова гимназияв София ще учат в една от постройките на Националната спортна академия на ул. „ Гургулят “- зарадипродължаващо създаване на нов корпус с физкултурен салон и главен ремонт на остарялата постройка.

До края на образователната година в други учебни заведения ще се образоват учениците на Технологичното учебно заведение „ Електронни системи “ в София, възпитаниците на 4 образователни заведения в Стара Загора, както и учениците наПрофесионалната гимназия по селско стопанство в Две Могили.

В първия образователен ден изцяло обезпечени с учители ще бъдат седем области - Габрово, Ловеч, Сливен, Стара Загора, Търговище, Хасково и Ямбол, осведоми БНР.

Свободните позиции за преподаватели в страната са 436. Най-много незаети места има в София-град, Пловдив, Варна и София-област.

Най-много се търсят педагози за детски градини, преподаватели по специалности, за целодневна организация на образователната активност, по математика, британски език и начални учители.

Ще се търсят разновидности в просветителната система да бъдат включенипенсионирани учители,педагози, които сега не работят като такива, както и студенти от педагогичен специалности.

В началото на новата образователна година - през месецитесептември и октомври-ще бъдат обезпечени и последните 40 000 устройства за възпитаници, нужни за образование в електронна среда.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР