За всеобща изненада вносителите на първото искане за предсрочното прекратяване

...
За всеобща изненада вносителите на първото искане за предсрочното прекратяване
Коментари Харесай

Шокиращ обрат! Вносителите на искането за махане на Гешев се отказаха, той поиска процедурата да продължи


За всеобща изненада вносителите на първото искане за предварителното преустановяване на мандата на основния прокурор Иван Гешев, отдръпнаха предлагането си, без да показват претекстове за това. След едночасов спор по какъв начин да работят при новите условия, правосъдните кадровици излязоха в отмора.

Преди това Пленумът на Висшия правосъден съвет (ВСС) реши да прегледа през днешния ден предложенията за освобождение на основния прокурор Иван Гешев. Министърът на правораздаването Атанас Славов предложи като спомагателна (и първа) точка в дневния ред на съвещанието да бъдат включени обединените 2 оферти за предварително освобождение и разглеждането им всъщност. 15 от членовете на съвета поддържаха предлагането на министъра, 4 бяха срещу. Точката бе първа в дневния ред.

Оттегленото предложение се отнасяше до наличието на израелския специалист (по персоналното напътствие на основния прокурор) на огледа на мястото, където на 1 май избухна гърмеж до автомобила на Гешев. До през днешния ден вносителите смятаха, че намесвайки се в следствието, Иван Гешев е направил „ тежко нарушаване на служебните отговорности “ и по тази причина би трябвало да бъде отхвърлен от поста.

Нито един от тях през днешния ден не подсказа, че ще има подобен поврат. И 6-имата бяха част от болшинството, което направи допустимо двете претенции за отстраняването на Гешев да станат точка първа в дневния ред на Пленума на Висш съдебен съвет. Едва при започване на дебата всъщност те оповестиха, че… към този момент не стоят зад предлагането си.

Няколко пъти „ за какво “ попита Атанаска Дишева, припомняйки за изнедващо импортираното на 12 май искане за отстраняването на Гешев от същите членове на Прокурорската гилдия:

Сега аз с противоположен знак ще ги попитам същото: свободна ли е волята им, с която отдръпват предлагането? Какво се е трансформирало? Ако не на мен, сътрудници, дължите на обществото този отговор “, запита настоятелно Дишева.

„ Моите претекстове не са на взети на прочувствена повърхност. Те не са прочувствени, те са надълбоко премислени,само че за мен не съществува ангажимент през днешния ден в това съвещание да ги разглася обществено “, отговори на Дишева Калина Чапкънова, една от 6-имата вносители на първото предложение.

Спорът може ли или не може да се отдръпна такова предложение мина и пред разбор на законодателството, по мотив на което правосъдният министър Атанас Славов (който за първи път ръководи ВСС) заключи:

Виждаме дефицитите в действителност и на конституционно равнище, и на законово равнище. Бих споделил, неяснотите са доста повече, в сравнение с ясният път за развиване на един подобен развой “.

Първоначалният потрес бе изчерпателен от парадоксалният факт, че против прекратяването на първото произвеждане се обяви… основният прокурор Иван  Гешев. Досега той не участваше в процедурните гласувания, само че в този момент сподели, че го ще направи – освен това – „ срещу “:

Защото считам, като се изключи че има юридически причини, че има доминиращ публичен интерес и българското общество следва да знае всички условия, които се наведоха както от носителите – напоително в разнообразни съвещания – в това число и в медийното, и политическото пространство. И го изискуем на българските магистрати на правосъдната власт “, изясни Гешев.

Протест в негова отбрана го посрещна сутринта – от хора с плакати против „ мафията “ и други – с плакати, свързани със починалите при произшествия.

Самият Гешев по изключение пристигна пешком и употребява формалния вход на Съвета, което даде опция на подкрепящите го да го приветстват.

За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР