За Великден ще бъде пуснато движението по част от скоростния

...
За Великден ще бъде пуснато движението по част от скоростния
Коментари Харесай

За Великден пускат движението по част от скоростния път Мездра – Ботевград

За Великден ще бъде пуснато придвижването по част от скоростния път Мездра Ботевград, в сектора сред селата Новачене и Скравена. Трасето е към 7,5 километра, включвайки и обхода на Новачене, заяви министърът на районното развиване и благоустройството арх. Иван Шишков.

Днес той дружно със заместник-министър Николай Шушков и ръководителя на УС на Агенция „ Пътна инфраструктура " Венцислав Ангелов направиха инспекция на строителството на пътя Видин - Ботевград в сектора сред с. Лютидол и Ботевград, оповестяват от Министерство на районното развиване и благоустройство.

„ Напреднали сме извънредно доста и продължаваме да работим интензивно ", сподели след инспекцията министърът и заяви, че секторът е с настрана позволение за градеж и ще бъде въведен в употреба настрана. Той напомни, че първото позволение за градеж е от 2016 година за сектор от един километър, а в останалата си част разрешенията за градеж са главно от края на 2020 година

По време на днешната ревизия министърът акцентира, че проблемите с построяването на пътя са извънредно огромни и всеки километър автомагистрала и скоростен път в този район на България са доста значими за хората.

Архитект Шишков благодари на строителите за интензивната работа през последните месеци и акцентира, че когато строителят напредва, е напълно рационално да му се заплаща, с цел да може да бъде подтикван и той да си свърши работата.

„ Когато страната е неизправна страна, не може да желае нищо от строителя, само че когато страната е изправна, може да изисква строителят да строи качествено и в период и ние това вършим ", съобщи министърът. Той заяви, че за свършената работа досега са разплатени 75 млн. лева

За останалата част от скоростния път сред Мездра и Ботевград се вършат промени в Подробния организационен проект, с цел да се трансформират плануваните пет кръгови кръстовища, които е трябвало да бъдат на едно равнище.

„ Работим, с цел да бъдат построени по този начин, че този път да бъде с същински статут на скоростен път и чакам до към месец и половина да бъдат утвърдени ПУП-овете ", изясни още районният министър. Той беше безапелационен, че доста по-рано е трябвало да се случи проектирането и строителството на скоростния път Ботевград - Видин. В момента се работи интензивно - тук-там по отчуждаване, на други места по строителство, а на трети по одобрение на Подробни устройствени проекти, стана ясно още от думите на Шишков.

„ За завършването на целия скоростен път доста мъчно някой може да се ангажира със период ", изясни министърът и добави, че при бъдещите ПУП-ове се афишира на заинтригувани страни, планувани са въпреки и минимални сектори, в които следва да бъдат отчуждени терени.

„ Когато една процедура не зависи от одобряващия орган напълно, какъвто е казусът, никой не може да каже по кое време може да приключи строителството и всяко говорене в тази посока би изглеждало просто заричане без да бъде покрито във времето ", изясни районният министър.

Той заяви още, че също за Великден се планува да бъде пуснато придвижването и в сектор от автомагистрала „ Европа ". Това ще са сред шест и седем километра от автомагистралата до Граничен контролно-пропусквателен пункт " Калотина ". А в четвъртък министърът ще направи инспекция на строителството и на автомагистрала " Европа ".

Очаква се за празниците и обходът за Бургас също да бъде приключен.

По мотив възможното повишение на тол таксите Иван Шишков разяснява, че с цел да имаме качествени и нови пътища, сигурно би трябвало да се направи стопански механизъм, в който страната да може да придобие запас, с цел да построява и да поддържа пътищата.

„ Чисто стопански, при всички положения, парите ще дойдат от държавния бюджет, въпросът е на преразпределение и по какъв обективен метод ще разпределим приходите и разноските на бюджета ", изясни министърът.

На инспекцията при Новачене пристигнаха и кметът на Ботевград Иван Гавалюгов и кметът на с. Трудовец Еленко Иванов. Двамата срещнаха министъра с наболели проблеми по инфраструктурни обекти и получиха увещание, че ще се търсят способи за решаването им.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР