за върховенство на правото в целия Европейски съюз. Действията

...
 за върховенство на правото в целия Европейски съюз. Действията
Коментари Харесай

Доц. Атанас Славов: Европрокуратурата ще утвърди общ стандарт в ЕС

" за господство на правото в целия Европейски съюз . Действията на българската прокуратура и на Висшия правосъден съвет при излъчването на българските кандидатури пораждат подозрение, тъй като още веднъж сме в обстановка на " изгубени в превода ". Надявам се, че Европейската прокуратура ще е задоволително мощен привлекателен център за прокурорите, които имат интегритет и високи професионални качества ". Това разяснява пред БНР доцент Атанас Славов, учител в Софийския университет и част от управлението на " Демократична България ". 

По думите му е " тъпо, че към този момент 15 години сме член на Европейски Съюз, а още не сме привикнали да работим по европейските стандарти ": 

" Ако желаеме да сме пълноправни членове на Европейски Съюз, българската прокуратура би трябвало да се промени. Начин за смяна е налагане на повече европейски правила и легитимиране на политически сили, на институции, които да извършат от вътрешната страна тази дължима смяна. Не може българската прокуратура да е един анклав измежду другите институции в страните членки ". 

В предаването " Нещо повече " доцент Славов добави: 

" Ако не създадем промени в областта на правораздаването и на прокуратурата, ще бъдем в дълг и към Европейски Съюз, и към българските жители, които би трябвало да получават навременно и заслужено правораздаване. Най-прекият път към това да виждаме успеваемост в работата на Европейската прокуратура е да си устроим по този начин правосъдната власт и прокуратурата, че да дават отговор на европейските стандарти и да пазят правата на жителите ". 

Интервюто с доцент Атанас Славов можете да чуете в звуковия файл. 
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР