За цените на електроенергията и природния газ, за промените в

...
За цените на електроенергията и природния газ, за промените в
Коментари Харесай

Валентин Николов: В момента България ползва руски газ през фирми свързани с директори от БЕХ и „Булгаргаз“

За цените на електрическата енергия и природния газ, за измененията в Закона за енергетиката и ограниченията на държавното управление беседва с някогашния изпълнителен шеф на БЕХ Валентин Николов.

Г-н Николов готви ли се политически напън на цените на ток, вода и парно? Затова ли КЕВР не афишират поисканите цени от сдруженията и няма ли да ни излезе „ през носа”, в случай че се реализира?

Де факто, КЕВР усилиха квотата на АЕЦ ”Козлодуй” в енергийния микс за контролиран пазар, което ще ощети бизнеса. Защото вземаш евтина сила от свободния пазар, на който предприятия, общини и лечебни заведения купуват ток, а го вкараш на контролиран пазар, където се доставят семействата. На всичко от горната страна, НЕК също я натиснаха при изчисленията на КЕВР надолу, с цел да може преносните предприятия да не подвигат доста електрическата сила. И по този метод задържат цените, само че за доста малко, тъй като уговорките, които е поело държавното управление в Плана за възобновяване и промените в Закона за енергетиката, които би трябвало да се случат до края на годината, ще реграментират Общественият доставчик/ какъвто е НЕК/, да не е публичен снабдител и потребителите да се доставят от свободния пазар. Така че, неизбежно, еуфорията от това, че са задържали цената на тока, ще бъде къса. Затова те търсят вид да бъдат двойни цените – до избрана консумация да бъде ниска цената, а оттова нататък ще бъде висока цената, т.е. цените на контролирания пазар, които КЕВР ще разгласи, ще бъдат за доста малко време.

Вие очаквате след смяната в Закона за енергетиката, цените да се покачат?

Да, доколкото разбрах и бизнесът е настоял цената на електрическата енергия за бита да е двутарифна, т.е. да не субсидират контролирания пазар те, тъй като това се случва сега.

Ако сдруженията в енергетиката се обезкървяват и се изземват облагите им, те по какъв начин ще извършват уговорките си?

Това е добър въпрос, тъй като те и сега взимат пари от сдруженията. От една страна, Министерството на финансите взе две години предварително от НЕК заема, който бяха дали, а на АЕЦ”Козлодуй” също неотдавна му взеха 900 млн.лв. На процедура сдруженията, популярност Богу, имат експорт на ток и по този начин компенсират. Но в този момент, когато ще вземат от АЕЦ-а огромни количества за регилиран пазар на себестойност по 63лв.за МВтч, то и сдружението, и бизнесът ще се затруднят. Като виждам са тръгнали с огромната кошница и чета какви ли не неща са дали обещание, бюджетът ще отиде на недостиг и ще влезем в дългова серпантина.

Предлагат домашни слънчеви съоръжения като опция, само че допустимо ли е да се случат? За 8 етажен вход етажна благосъстоятелност инвестицията в слънчеви панели на покрива е към 70 000лв. Без ангажимент на ЕРП-то да изкупи ток.

В Плана за възобновяване няма да има грантове за това, ще има грантова скица за ВЕИ за лично прилагане, т.е. цялата етажна благосъстоятелност би трябвало да вземе решение и да се изготви проект, само че при всички случаи ще би трябвало да се направи проучване за енергийна успеваемост.

Не е толкоз елементарно като при покрив на къща?! Но дано да погледнем пазара на газ, къде са тези два танкера с американски полутечен газ, които държавното управление контракти?

Тези танкери бяха предопределени за другаде съгласно мен ги пренасочипа. Аз персонално си мисля, че или ще бъдат разтоварени в Италия, а със суапови покупко-продажби азерски газ, предопределен за Италия, ще остане тук, или ще ги разтоварят в Ревитуса. В гръцкия терминал няма деклариран слот, тъй че най-вероятно ще употребяват деклариран от Мет Енерджи и отново със суапова договорка у нас ще влезе съветски газ, закупен от въпросната компания. Да забележим! Аз видях отговор на заложен въпрос от народни представители, в действителност сега у нас максимален е дялът на съветска газ от Мет Енерджи и от OMW Gas. И двете компании са обвързани с членове на Борда на Български енергиен холдинг, с шефове на Булгаргаз.

Което е спор на ползи?!

Точно по този начин. И двете компании са обвързани с членове на Бордовете.

Външният министър на Азербайджан беше тук и уточни, че можем да получим цялото количество азерски газ, в случай че интерконекторът с Гърция започва? Това ще се случи ли идващия месец?

Не. Търговски продан аз персонално не чакам преди ноември, другояче се спекулира, че газ ще потече, само че това ще бъдат проби. Търговски продан ще има, откакто се получат лицензиите от гръцкия регулатор и КЕВР, а по тази причина би трябвало да се спазят съответни процедури. Това, което говореха, че сме се отказали от азерска газ, не е по този начин. Всичко е неистина.

Що се касае за азерската газ, ние нямахме опция да я взимаме?!

Абсолютно. Тъй като е заменена точката на достъп заради закъснение на интерконектора с Гърция, този контракт не е годен и ние получаваме, колкото ни дадат. Няма документ, в който някой да се е отказал от каквото и да е. Как ще се откажеш от газ в наше враме.

Получихме и пролонгация за съветски нефт?

То е някаква шизофренна формула. От една страна казваш – руснаците ни стопираха газа. Като отидеш в Европа казваш – ние се отказахме от съветската газ, което при едно арбитражно дело ще се вземе поради, каквито ги приказва министър председателят Кирил Петков . От трета страна казваш – ние не можем без съветски нефт, при изискване, че имаш пристанище и рафинерии на юг и на север. Много хора не помнят, само че едно време имаше стратегия „ Петрол против храни” в Ирак и имаше български компании, които изпълняваха тази стратегия на Организация на обединените нации и прерабогвахме иракски нефт в рафинерията в Бургас. Така че доста ми е странна цялата тази обстановка. Не мога да схвана, в един миг твърдиш, че не ползваш съветска газ, а действително ползваш и от дурга страна си подвластен от съветски нефт, странна работа.

Пак някакви обвързаности произтичат?

При всички случаи дяволът е в детайлите, тъй като рафинерията в Бургас изнася 40% от продукцията си. Всъщност задължението е единствено за вътрешния пазар или за цялото произвеждане на рафинерията, и за какво тогава имаме дерогация, т.е. изключение?!

Последно ще сменят представителя на страната в Лукойл?

Най-вероятно има ново настаняване на някакви медиатори. Май важи за всички потоци.

А за натиска на американската Уестингхауз да продава нуклеарно гориво за блоковете в АЕЦ”Козлодуй”?

В момента регулаторът – Агенцията за нуклеарно контролиране, изследва опцията гориво на Уестингхауз да влиза в единия от блоковете на централата и това ще стане от 2024г. Върви лицензът, тъй че няма нищо трагично в това. Добра диверсификация.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР