За целта е пуснато мобилното приложение еЗдраве“Дигитализацията в здравеопазването е

...
За целта е пуснато мобилното приложение еЗдраве“Дигитализацията в здравеопазването е
Коментари Харесай

Гражданите вече имат достъп до личното си пациентско досие

За задачата е пуснато мобилното приложение „ еЗдраве “

„ Дигитализацията в опазването на здравето е вярната стъпка. Чрез мобилното приложение жителите ще могат да ревизират резултатите от осъществените проучвания, прегледите, предписаните лекарствени артикули, дадените посоки и така нататък По този метод се покачва и контролът на пациентите върху здравната система. “ Това заяви министърът на опазването на здравето доктор Асен Меджидиев днес при представянето на мобилното приложение „ еЗдраве “.

Приложението, създадено от „ Информационно обслужване “ АД, обезпечава достъп на жителите до персоналното им пациентско досие и вписаните в Националната здравноинформационна система (НЗИС) електронни прегледи, посоки, предписания, ваксини, резултати от лабораторни проучвания и други, обединявайки всички данни за пациентите на национално равнище и предоставяйки на понятен за жителите език информацията за здравния им статус. Това изясни Борис Костадинов, шеф софтуерни интеграции в „ Информационно обслужване “ АД, оповестиха от Министерството на здравеопазването.

В секцията „ Досие “ са включени обособени категории за прегледи, посоки, предписания, ваксини и резултати от лабораторни проучвания. Всеки документ в секция „ Прегледи “ съдържа информация за диагноза, анамнеза, общо положение на пациента, лекуване, както и всички свързани документи (ако има такива) – посоки, предписания, имунизации. Документът съдържа данни за типа и задачата на прегледа, в кое лечебно заведение е осъществен, цялостна служебна информация за медицинския експерт, направил прегледа и дава опция за бърза връзка със съответния доктор посредством телефонен номер или имейл.

Секция „ Рецепти “ включва всички издадени е-рецепти на пациента. Всяка обособена рецепта има 2D баркод, посредством който рецептата може да бъде сканирана и изпълнена в аптека, без нужда от даване на спомагателна информация. Е-рецептата демонстрира какъв е нейният период за осъществяване, търговски наименования на медикаментите, както и информация за тяхната доза и банкет на наличен език. Създадена е категоризация за статуса на рецептата – дали е за осъществяване, отчасти или изцяло изпълнена е.

В секция „ Направления “ могат да бъдат открити назначените на пациента електронни посоки със период за осъществяване, съществена диагноза, съпътстващи болести и други Направленията за лабораторни проучвания разполагат с баркод, който съдържа Националния референтен номер (НРН) и разрешава непосредствено сканиране от мобилното устройство.

В секция „ Ваксини “ се виждат всички вписани в НЗИС имунизации. Ваксините, които са съпроводени от документ (като тези за COVID), са обозначени със специфична икона. Към тях има QR код, който непосредствено може да бъде възложен за верификация, както и опция за събаряне на документа в PDF или PKPASS формат.

В секция „ Резултати “ се пресъздават всички резултати от направените проучвания, детайлности за проучването, отклонения от референтни стойности, разчитане на образна диагностика и други

В момента в НЗИС и приложението липсват исторически данни, свързани с осъществени в предишното прегледи и медицински действия. Достъпни са единствено здравните записи, които персоналните лекари, експертите, лечебните заведения и лабораториите са въвели за всеки пациент от стартирането на НЗИС в употреба.

До края на годината приложението ще бъде надградено с спомагателни функционалности, посредством което ще бъде обезпечен достъп до електронните хоспитализации, история на съответното заболяване, известия за планов банкет в болница, ТЕЛК решения, панел за хронични болести и други, уточни още Борис Костадинов. Планирано е също по този начин да бъде създадена и функционалност, даваща достъп на родителите до пациентското досие на децата им.

На този стадий достъпът до персоналното пациентско досие се прави само посредством потреблението на дипломиран електронен автограф, а достъпът посредством мобилни устройства може да бъде сбъднат посредством еднократно сдвояване на приложението с персоналното пациентско досие. За задачата приложението „ еЗдраве “ може да бъде изтеглено гратис от Арр Store и Гугъл Play, след което да бъде сканиран QR кодът, който потребителят ще види на екрана си при влизането с електронен автограф, на адрес: .
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР