За трета поредна година София Екиден маратон ще отбележи Съединението

...
За трета поредна година София Екиден маратон ще отбележи Съединението
Коментари Харесай

Щафетен маратон отбелязва Съединението на България

За трета поредна година " София Екиден маратон " ще означи Съединението на България. Надпреварата ще се организира в петък по централните улици и булеварди на столицата. Стартът е в 9 ч. пред Националния стадион, като началото ще бъде обещано от японския дипломат Масато Ватанабе.

Състезанието е на щафетен принцип, като всеки тим включва по шестима бегачи. Те ще изминат надлежно по 5, 10, 5, 10, 5 и 7,195 км, което сумарно прави класическата отдалеченост от 42,195 км.

Организаторите чакат близо 100 тима да започват при възрастните и да има 40 отбора при децата. Преди година тимовете бяха 58.

Сред участниците тази година са биатлонистът Владимир Илиев, най-хубавата българка в планинското тичане Антония Григорова и Тодор Димитров, който неотдавна приключи сполучливо най-дългото сертифицирано съревнование с пробягването на 5000 км за 52 дни в Съединени американски щати.

Терминът " екиден " идва от японски и е композиция от думите пункт и предаване. Първото " Екиден " съревнование е проведено от японския ежедневник " Yomiuri Shimbun " през 1917 година по случай отбелязване на годишнина от преместването на столицата от Киото в Токио. Надпреварата е била с дължина 508 км и се е провела в границите на три дни.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР