За Светлината е живописна изложба, която столичната галерия Астри, ул.

...
За Светлината е живописна изложба, която столичната галерия Астри, ул.
Коментари Харесай

Светлината, която озарява пътя...

" За Светлината " е живописна галерия, която столичната изложба " Астри ", ул. " Цар Самуил " 34, демонстрира до 7 май.

Става въпрос за онази Светлина, идентична с всички усеща, които превземат фена на произведение на изкуството. Защото точно тя е необяснимата субстанция, която трансформира нарисуваното платно в изкуство. Светлината, която разрешава полета. В тази галерия включих знакови имена за актуалната живопис. Художници, оставящи диря в изкуството с изключение на заради силата на творчеството си, само че и заради обстоятелството, че са преподаватели в Художествената академия и продължители на една от най-мощните живописни школи в България. Това са Десислава Минчева, Ивайло Мирчев, Атанас Атанасов, показва Вихра Пешева, куратор на изложбата.

Други са паметни имена, чието наличие в артистичния свят събира, въодушевява, осветява пътя на младите генерации, поражда еуфория в фена - Милко Божков, Захари Каменов, Веселин Начев. Мария Райчева и Тодор Овчаров са младите и тяхното присъединяване внася лъх по едно и също време на последователност и оригиналност.

Поразителни са хармонията и салдото сред изложените картини. Те са рисувани особено и във връзка на изложбата и прелиминарен асортимент не е юридически. Но общата нишка, даже и колоритното единение са явни. Единственото платно, което не е рисувано в този момент, е " Синя светлина " на Ивайло Мирчев. То е от 1987 година и след повече от 30 години откри точното място и среда. В търсене на художници, които асоциативно да извикват в съзнанието ми облика на светлината, направих лист. Дълъг. Картините биха заели пространство, неведнъж по-голямо от това на изложба " Астри ". От друга страна, преимуществото на камерните изложения е, че ускоряват чувството на фена за допир, за достъп и позволеност до същинското, добавя Пешева.

Тази галерия става първа от бъдеща поредност с името " За Светлината ". Тя ще продължава в идващите сезони, както нуждата от светлината, която озарява Пътя. Която подвига падналия. Ражда молитва в горделивия. Светлината в красивото, божественото и любовта.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР