За спешно създаване на кризисен щаб - за туризма и

...
За спешно създаване на кризисен щаб - за туризма и
Коментари Харесай

Туризмът поиска данъчни облекчения заради коронавируса

За незабавно основаване на спешен щаб - за туризма и превоза, настоя Полина Карастоянова от Националния ръб по туризма (в средата)

© Цветелина Белутова Държавата да поеме обществените осигуровки на компаниите за период от 12 месеца, да има безлихвено отсрочено заплащане на Данък добавена стойност и локални налози и такси, както и да бъдат отпуснати 200 млн. лева от Българската банка за развиване за рефинансиране на към този момент взети заеми. Това желаеха от туристическия отрасъл на изключителна конференция поради резултатите от ковид, които съгласно тях могат да доведат до банкрути в бранша.

Подобни претенции са били отправяни и преди, последно - при банкрута на " Томас Кук ", който засегна и част от българския бизнес, само че в този момент обстановката е по-различна, защото има ограничавания за пътуването и условия за обществена отдалеченост.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Хотелиери, представители на конгресния туризъм и ресторантьори настояха още за отлагане с една година на влизането на Наредба Н-18 за касовите апарати, както и за основаването на нов спешен щаб - този път за компаниите, работещи в туризма и превоза. От сектора обаче не показаха какъв брой ще костват тези ограничения на страната и в последна сметка от кое място тъкмо ще дойдат парите за обезпечаването им. Но предсказаха съществени бюджетни последствия, в случай че туристическият бранш не бъде подкрепят. В същото време точно туризмът е единственият, който се употребява с понижен Данък добавена стойност - 9%.

Какво се случва

Спадът в продажбите на част от туристическите услуги през последните 40 дни е до 75% на годишна база, а 90% от плануваните проведени събития като конференции, изложби и други са анулирани. Отделно към 50.4% от компаниите от туристическия отрасъл чакат спад в приходите си сред 50 и 100%, демонстрира експресно изследване на бранша измежду 1056 компании. Приблизително 60% от хотелиерите и ресторантьорите пък имат подготвеност да освободят личен състав, демонстрира още анкетата.

Според изпълнителния шеф на Българското конгресно бюро обстановката е сериозна, а загубите за хотелите се пресмятат в милиони. " За март и април има нулиране на бизнеса. По-лошото е, че въобще не знаем по кое време и дали анулираните събития въобще ще се проведат ", разяснява тя. Промяната в графика и освобождението на дати основава спомагателни проблеми. " От през днешния ден някои от хотелите са затворени, а хората са в неплатен отпуск или непосредствено освободени. Изложенията и конференциите падат, без да бъдат пренасочени ", сподели още тя.

Още един щаб

Полина Карастоянова от Националния ръб по туризъм настоя министър председателят Бойко Борисов да образува Национален стопански щаб по проблемите на туризма и превоза, които се чака да бъдат измежду най-засегнатите бизнеси. По думите й би трябвало да бъде направена едногодишна стратегия за спасяването на двата бранша. С такава тематика би трябвало да се занимае и икономическата комисия в Народното събрание, която да бъде свикана изключително в някой от идващите дни, счита Карастоянова.

По-късно денем министър председателят Бойко Борисов разгласи, че нов щаб ще има, само че той ще бъде за справяне с икономическите последствия от рецесията като цяло. По думите му е почтено всички парламентарни групи за вземат участие в него, тъй като държавното управление е в края на мандата си.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР