За скромни приходи от тол такси призна регионалният министър Петя

...
За скромни приходи от тол такси призна регионалният министър Петя
Коментари Харесай

Събраните тол такси 4 пъти по-малко от планираните

За скромни доходи от тол такси призна районният министър Петя Аврамова. През първата година на въвеждането им те са едвам 111 млн. лева Това е десетократно по-малко по отношение на обещаваните в началото 1 милиард доходи годишно и четирикратно по-малко по отношение на заложеното в бюджет 2020. Общо постъпленията от тол такси и винетки през 2020 година възлизат на над 378 млн. лева, заяви Аврамова. Така приходите от пътни такси са с 14 млн. лева по-малко по отношение на 2019 година, когато единствено от винетки бяха събрани 392 млн. лева.

На процедура изнесените данни от Аврамова демонстрират, че притежателите на леки коли са платили двойно повече от тези на тирове и камиони и обещанията за въвеждането на справедливия принцип " замърсителят и рушителят на пътища заплаща повече " към този момент остават единствено положително благопожелание. Приходите от санкции, наказания, неустойки и наказателни лихви за предходната година възлизат на над 12 милиона лв., като съвсем всичките от тях - 11,8 млн. лева, са от обезщетителни такси преди издаване на електронен фиш.

Въпреки изнесените данни Аврамова регистрира, че електронната система за пътни такси е внедрена сполучливо. За нея държавното управление заплати 180 млн. лева на " Капш ", а за Коледа подписа и втори контракт за още 141 млн. лева с австрийската компания за поддържка на системата през идващите 5 години. Тол таксите и платените пътища за тежкотоварния трафик няма да се подвигат в изборната 2021 година Причината е в коронакризата, която нанесе удар върху стопанската система, а държавното управление пособие на бизнеса.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР