За системни кражби на пчелни семейства в Балчик сигнализират пчелари,

...
За системни кражби на пчелни семейства в Балчик сигнализират пчелари,
Коментари Харесай

Серия кражби на кошери в Балчик

За систематични обири на пчелни фамилии в Балчик алармират пчелари, предава БТВ: 

Край Балчик зимуват пчелните фамилии. От ранна пролет до късна есен там кошерите са ситуирани където има храна за тях.

Айхан Апти е един от пострадалите: Откраднаха ми 4 кошера. При визитата на пчелина от началото на септември с моя татко установихме, че са откраднали чисто новите кошери, дори са изчистили мястото да не си проличава, че е имало кошери. Но ние си знаем стоката и няма по какъв начин да се объркаме. Освен кошерите, са откраднали и инструментите, с които организираме един естествен обзор. Моите загуби са към 3 хиляди лв.. Пари, на които ние разчитаме. Не стига че е тежка година, а да ни крадат кошерите. 

Петър Куцовски

Близо 8 сандъка са ми откраднали, подвигат всичко с кошера, вършат го по този начин, че да не можеш да забележиш. Заради тези стратегии ли, бройки ли някой си възстановява, не знаем за какво в този момент са се засилили. 

Стойко Василев, ръководител на пчеларското придвижване

Институциите вършат допустимо, което е по техните сили, само че ние гледаме да се пазим сами себе си. Пчелините не са тук-там, на които да ги демонстрираме. Не са единични случаи. В нашия регион за година и половина - две са откраднали над 50 кошера. Крадат единствено и фамилиите с рамките от кошерите. Но това е един и същи човек или група, които практикуват този вид. Всеки тук го прави почтено, с доста труд, с ограничения, страната хвърля някакви стотинки на фона на инфлацията и се спасяваме сами. 

От полицията не престават да търсят причинителите. Пчеларите не мислят да се отхвърлят, те разчитат на пчелните фамилии за поминъка си, вложили са хиляди левове, ще вземат ограничения. Засега в гората охранителна система няма, което улеснява причинителите. 
 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР