За шофьорите на тирове в ЕС ще бъдат изградени защитени

...
За шофьорите на тирове в ЕС ще бъдат изградени защитени
Коментари Харесай

Еврокомисията ще гарантира защитени паркинги на шофьорите на тирове

За водачите на тирове в Европейски Съюз ще бъдат построени предпазени паркинги, тъй че да могат да почиват отвън камионите без да се безпокоят от обири и похищения, които застрахователите няма да одобряват. Това увери на среща с премиера Бойко Борисов еврокомисарят по превоза Евелина Булц.

От видео от началото на срещата, предоставено на медиите от държавната пресслужба, се вижда, че Борисов възрази против стягането на регулациите за интернационалните транспорти, които изискват от компаниите - превозвачи да заплащат по-големи осигуровки на водачите, да им обезпечават опция за по-комфортна отмора и връщане при фамилията на всеки 3-4 седмици.

Днешният диалог се организира на фона на оповестеното от браншовите и синдикални организации желание за митинг на тирове на 17 май, когато в София идват водачите н астраните от Европейски Съюз за срещата на върха под българско председателство.

Еврокомисар Булц увери, че подготвяните промени не трансформират пазарните правила. Тя сподели, че построяването на въпросните паркинги ще бъде финансирано по механизма " Свързана Европа ", а френското държавно управление се е съгласило те да бъдат отдавани за ръководство на частни компании. По думите й това решение в идентична степен успокоява както терзанията на българските превозвачи, по този начин и упованията на Франция, Германия и Холандия - трите страни от Европейски Съюз, в които регулациите на транспортните компании се ползват най-строго.

Тя акцентира, че нарушаванията на сегашните правила са от нововъзникнали дребни компании - пощенски кутии, а заплащането и обществените придобивки на водачите са несправедливи.

Премиерът Борисов посочи, че България е районен водач в бранша, а възможното налагане на по-строги условия ще принуди водачите да стартират работа в регистрирани в Стара Европа компании. Те ще се изселят дружно със фамилиите си, а това значи спад на приходите в бюджета, от който се чака нарастване на пенсиите и други обществени заплащания, сподели Борисов.

Той добави, че правилото за прибиране вкъщи след няколко седмици е елементарно изпълнимо сред Холандия и Германия, само че не и сред Холандия и България. " Това, че сме най-отдалечени от Брюксел, не значи, че би трябвало да ни бъде наложено толкоз тежко наказване, " уточни той. Като различен мотив той посочи и предварителното затваряне на първите четири блока на АЕЦ " Козлодуй " като изискване на Брюксел за евроинтеграцията на България преди 2007 година, както и от липата на евроскептицизъм в страната.

На конференция след срещата еврокомисар Булц съобщи, че е призовала българското председателство да показа на Еврокомисията своите оферти по противоречивите пунктове. " Сегашните правила не служат добре на европейския пазар и всяват безпорядък. Ето за какво тяхното оставане в действие не е положително решение за бранша ", сподели тя като увери, че бъдещите правила ще се ползват и към превозвачите от трети страни.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР