За шеста поредна година галерия Кредо бонум“ и Гьоте институт

...
За шеста поредна година галерия Кредо бонум“ и Гьоте институт
Коментари Харесай

Кои са младите художници, които ще следим тази година

За шеста поредна година изложба „ Кредо бонум “ и Гьоте институт показват плана „ Арт старт “, с който показват млади художници на сцената на актуалното изкуство, които да следим през 2022 година. Поканата към тези млади създатели разрешава да забележим и непознати художници, събрани в една галерия, а на тях самите – да бъдат канени в разнообразни секции и да бъдат видяни. Авторите в този план са до 35-годишни. Сред тях този път има безусловно непознати за българската сцена, които най-често живеят и работят в чужбина. Други са напълно млади, само че познати за нас. Всеки път формата на изложбата се трансформира. 



Този път кураторите са се обърнали към 6-7 души, които са колекционери и галеристи, с цел да изберат и предлагат младите създатели. Този метод демонстрира по какъв метод един млад художник може да бъде разпознат от разнообразни организации на художествения живот – куратори, галеристи и колекционери.

Този път са показани напълно млади и незнайни художници като да вземем за пример Жанин Пехливанова, която няма и 20 години и учи в Пловдив с едни доста странни и завладяващи бележници с рисунки. Също по този начин е показана примерно Йоана Туджарова от Русе, която живее в Германия, учила е във Велико Търново, след това е отпътувала за Германия, където взе участие в голям брой изложения, работи и с институциите. Кураторът Весела Ножарова напълно инцидентно попада в Инстаграм на нея и харесва работата ѝ.



Според Весела Ножарова всички показани художници са завладяващи и заслужават да бъдат следени през тази година. 

Изложбата може да бъде забелязана до 1 април и на двете местоположения – Гьоте-институт България и Галерия Credo Bonum

Повече детайлности в изявлението на Светлана Тарашоева с Весела Ножарова – чуйте звуковия файл.

 Участници: Анна Комитска, Денислав Стойчев, Думисани Карамански, Жаклин Пехливанова, Ивана Джановска, Йоана Тужарова, Никола Грозданов, Петър Чиновски, Радина Стоименова, Светли Евгениев, Симона Павлова
Куратори: Весела Ножарова, Стефка Цанева

Снимка – Foto: © Iliyan Ruzhin   Гьоте-институт България
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР