За серия от мечи нападения съобщават в Смолянско. Най-голям е

...
За серия от мечи нападения съобщават в Смолянско. Най-голям е
Коментари Харесай

Стръвници тероризират Смолянско, изядоха 5 телета за месец

За серия от мечи набези оповестяват в Смолянско. Най-голям е броят на убитите животни в региона на смолянското село Черешово. Последното нахлуване е от понеделник в прилежащото село Буката. В смолянския регион от началото на годината са убити 16 телета, написа Факти.бг.

В продължение на по-малко от месец хищникът е умъртвил пет телета от стадото на Ангел Христов в смолянското село Черешово.

„ Пет телета новородени, трите ги намерихме, двете не можахме. Минава си през пастира, къса го или чупи колчетата и си влиза без проблем, нищо не я стопира “, сподели пред БиТиВи стопанинът Ангел Христов.

На едното намерили единствено главата и предните крачета, другото разкрили на отсрещния връх, третото - на камък. От другите две не разкрили никакви останки, напряко били отмъкнати.

Според Ангел най-често жертва на мечите набези стават дребните.

„ Тя не си сортира, по принцип каквото си хване, само че най-вече дребните. То е 30-40 кг. Идва, хваща го и си го носи където желае “, добави животновъдът.

Щетите, които търпи Ангел, са огромни. Той споделя, че когато на крава ѝ вземат телето, може да хване мастит и да почине. Той сподели, че множеството мечки при тях не спят зимен сън.

Жителите на селата споделят, че се опасяват. В края на предишния месец е издадено позволение за отстрел на проблематичната мечка.

„ За да правим верния отстрел би трябвало да я причакаме до убито от нея животно, с цел да сме сигурни, че това е мечката, която нанася вреди в региона “, сподели шефът на ДГС в Смолян инж. Анатолий Елев.

Вече има и искащи да я отстрелят.

Преди две години е осъществено хващане и пренасяне на друго място на мечка с нейните дребни, само че след десетина дни тя още веднъж се е върнала и даже станала по-агресивна. В момента в региона има повече от 10 мечки, допуска се, че две от тях нанасят вредите върху селскостопанските животни и пчелини на хората.

Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР