За съжаление няма експресни методи за възстановяване функциите на черния

...
За съжаление няма експресни методи за възстановяване функциите на черния
Коментари Харесай

Български лекар каза кои храни са най-добри за пречистване на черния дроб

За страдание няма експресни способи за възобновяване функционалностите на черния дроб. Спазването на здравословен режим на хранене и метод на живот, както и съблюдаване на хигиенични правила може да обезпечи продължително положително здраве, в това число и на черния ни дроб.
Това съобщи в изявление за БГНЕС проф. доктор Веселка Дулева , дм. Тя е шеф отдел „ Храни и хранене ”, Национален център по публично здраве и разбори. Главен координатор на Експертен съвет по Хранене и диетика към Министерство на здравеопазването.
Публикува цялостния текст на изявлението с нея.
Как да подготвим организма си за пролетта. Има ли храни, които би трябвало да избираме в този интервал и такива, които да заобикаляме?
Зимата е интервал, през който се движим по-малко, храним се повече и всекидневно с по-калорични храни, има доста празници, главно свързани с богата софра. Натрупват се килограми, храната е по-бедна на свежи храни, витамини и минерали.
Промяната на времето, температурните съмнения и неналичието на задоволително витамини подготвят към пролетна отмалялост. Пролетта е времето, през което би трябвало да презаредим организма си със сезонни храни, които са в обилие – зелени салати, коприва, лапад, зелен лук, свеж чесън, репички, рукола, зелени листни подправки. Те са богати на огромно многообразие от значими витамини, минерали, ензими, антиоксиданти и фитохимикали, които са нужни за поддържане на здравето, също така са с ниска енергийна стойност, ниско наличие на захари и без мазнини. Разбира се и напролет би трябвало да се съблюдават правилата на здравословно хранене. Важно е да осигурим задоволително сила с цел да се възвърне организма.

Изборът на храни обаче е от значително значение. Въглехидратите би трябвало да са най-вече от пълнозърнести източници, които постепенно отделят сила, засищат за по-дълъг интервал и са богати на влакнини, които контролират стомашно-чревните функционалности. Не би трябвало да забравяме, че те са източник и на витамини от групата В. Ежедневно е належащо да се употребяват над 400 гр. зеленчуци и плодове. Разнообразието от белтъчни храни, които съдържат незаменими за тялото аминокиселини също оказва помощ за създаване на структурите в организма. За предпочитане са кисело-млечните артикули, съдържащи пробиотици, постните меса, яйца, риба, както и растителните други възможности – бобови храни. Ограничаването потреблението на промишлено създадени храни, на храни богати на мазнини, наситени мастни киселини, транс-мастни киселини, сол и захар е значим детайл от здравословното хранене. Водата е витално нужна и би трябвало да се одобряват всекидневно от 6 до 8 чаши. Добрият воден баланс усъвършенства умствената и физическа продуктивност.
Пролетта е и времето, през което може да водим по-здравословен метод на живот, повече разходки навън, физическа интензивност, спорт.
Какво значи „ да пречистим черния дроб “, какъв брой време е належащо, с цел да се направи това, има ли експресни способи? Кои храни или питиета изтощават черния дроб и с кои може да му помогнем?
За поддържане здравето на черния дроб и възстановяване на жлъчната секреция е належащо да се обезпечи разнообразно, уравновесено и здравословно хранене. Включване в менюто на задоволително и качествени източници на белтък – нискомаслени млека и млечни артикули, например кисело мляко извара, нетлъсти меса, риба, яйчен белтък, който обезпечават скъпи липотропни субстанции за възобновяване на чернодробните функционалности. Важен детайл от храненето за възобновяване на черния дроб е ограничение приема на мазнини, посредством понижаване на животинските мазнини и транс-мастните киселини и предпочитане на полиненаситени мазнини от растителен генезис – слънчогледово, зехтин, царевично, соево и други, ядки и семена. Добър източник на потребни дълговерижни мастни киселини е рибата, която би трябвало да се употребява постоянно, най-малко 2 пъти седмично.
Ненаситените мастни киселини имат липотропно деяние и повлияват обмяната на холестерола. Приемът и типът на въглехидратите също е значим детайл при образуване на диетата за поддръжка на чернодробните функционалности и обезпечаване на гликоген за чернодробните депа. Необходимо е ограничение на простите захари (моно и дизахаради), които елементарно и бързо се метаболизират до мазнини, които се отсрочват в черния дроб и водят до неговото омазняване (стеатоза). Препоръчва се изразходване на повече пълнозърнести храни, богати на влакнини, зеленчуци и плодове. Антиоксидантите като витамин С, витамин А, витамин Е, селен и цинк поддържат чернодробните функционалности. Не би трябвало да се не помни и достатъчната хидратация, банкет на най-малко 1,5 л вода дневно.

Кулинарната обработка на храните би трябвало да е щадяща, предлага се варене, задушаване, на пара, печене или гриловане, не се позволява пържене. При подготвяне на храните се лимитира потреблението на сол, захар и мазнини, не се употребяват остри подправки, за овкусяване се предлагат зелени листни подправки.
При избора на храни е належащо те да са натурални, без добавени синтетични консерванти, овкусители, подсладители, допустимо минимум промишлено обработени.
Изключване на алкохола, отбягване приема на лекарствени артикули и други нездравословни вещества, чието елиминиране минава през черния дроб е от значително значение.
За страдание няма експресни способи за възобновяване функционалностите на черния дроб. Спазването на здравословен режим на хранене и метод на живот, както и съблюдаване на хигиенични правила може да обезпечи продължително положително здраве, в това число и на черния дроб.
Защо го назовават вътрешен филтър на тялото?
Черният дроб е орган с значими функционалности в човешкия организъм, открити са повече от 500 жизненоважни функционалности. В него се прави метаболизиране на питателните субстанции – белтъци, мазнини, въглехидрати, витамини и минерали. Важна е ролята му за синтез на белтъците и разграждането на аминокиселините, половината от белтъците в човешкия организъм се създават в него.
Друга значима активност на черния дроб е обмяната на жлъчните киселини, която е обвързвана с метаболизирането на мазнините и отклоняване на отпадъчните артикули от обмяната на веществата. Участва в преправяне на медикаментите, на токсични артикули и екскретирането им посредством жлъчката или кръвта.
Има ли сигнали, по които да разберем, че имаме проблем с черния дроб и при тях би трябвало да се обърнем към доктор?
Симптомите при увреждане на черния дроб се демонстрират и виждат късно. Въпреки това би трябвало да се обръща внимание и да се направи консултация с доктор при поява на тежест, дискомфорт, неприятно чувство в региона на дясното подребрие, където е ситуиран черния дроб и жлъчката.
Хроничната отмалялост, главоболие, загуба на вкус също може да са свързани с недобра функционалност на черния дроб.
При увреждане на черния дроб и неспособност за елиминиране на отпадни артикули и токсични субстанции може да се появи сърбеж по кожата, от време на време и обриви, признаци, които постоянно се регистрират като алергии. Пожълтяване на кожата и склерите на очите заради струпване на билирубин в кръвта също е признак, който изисква незабавна консултация с доктор. По-напреднали чернодробни увреждания, съществуване на портална хипертония са свързани с поява на отоци по крайниците, отичане на корема.
Рискови фактори за нарушена активност на черния дроб са затлъстяването, съществуване на коремни мазнини, високи равнища на холестерол, постоянно свързани със стеатоза на черния дроб и нарушени метаболитни функционалности, систематична приложимост на алкохол, медикаменти и токсични субстанции, вреден метод на живот и хранене, преболедуване от хепатит.

Още от ЗДРАВЕ:

Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР