За Русия е неприемливо да има американски ядрени оръжия на

...
За Русия е неприемливо да има американски ядрени оръжия на
Коментари Харесай

Лавров иска САЩ да си приберат ядрените оръжия от Европа

За Русия е недопустимо да има американски нуклеарни оръжия на територията на някои европейски страни, извънредно време е те да бъдат върнати на Съединени американски щати, съобщи съветският външен министър Сергей Лавров.

„ За нас е недопустимо, че на територията на редица европейски страни към момента има американски нуклеарни оръжия в нарушаване на главните разпореждания на Договора за неразпространение на нуклеарното оръжие. Продължава порочната процедура на " взаимни нуклеарни задачи " с присъединяване на неядрени страни от НАТО. Те създават сюжети за потребление на нуклеарни оръжия против Русия. Крайно време е да върнем американските нуклеарни оръжия вкъщи и да демонтираме изцяло свързаната с тях инфраструктура в Европа ", съобщи той, говорейки на Конференцията по разоръжаването.

Русия приканва Съединени американски щати и техните съдружници да се причислят към мораториума върху разполагането на ракети със междинен и по-малък обхват в Европа, съобщи съветският външен министър.

„ Страната ни едностранно се ангажира да не разполага обхванатите от Договора ракети със междинен и по-малък обхват в райони, в които няма да бъдат ситуирани сходни системи, създадени в Съединени американски щати. Призоваваме Съединени американски щати и техните съдружници да последват нашия образец ", съобщи Лавров.

Той акцентира още, че партньорството с AUKUS предизвика нов кръг от конкуренцията във въоръжаването, и то освен в Азиатско-тихоокеанския район (АТР).

„ Имаме въпроси по отношение на спорното начинание на Австралия, Обединеното кралство и Съединени американски щати за основаване на затвореното партньорство AUKUS ", сподели той.

Външният министър съобщи, че Русия подхваща всички ограничения, с цел да попречи на Украйна да има нуклеарни оръжия.

„ Властите в Киев играят рискова игра с проектите си да се снабдят със лични нуклеарни оръжия ", сподели той. „ Трагедията в Украйна е резултат от поддръжката на западните настойници на незаконния режим, който се образува там “, съобщи още Лавров.

„ Властите в Киев, които кроят проекти да се снабдят със лични нуклеарни оръжия, заплашват интернационалната сигурност ".

По думите на Лавров, „ Русия не разполага с ракети със междинен и по-малък обхват на деяние с наземно базиране “.

„ Искам особено да подчертая, че Русия не е разполагала и не разполага с ракети със междинен и по-малък обхват на деяние с наземно базиране ", сподели Лавров, говорейки на Конференцията за разоръжаването.

Той приканва на конференцията на Организация на обединените нации по въпросите на разоръжаването да се отхвърлят всевъзможни стъпки за унищожаване на съществуващата система за надзор на въоръженията. 

" Западът би трябвало да се откаже от построяването на военни обекти на територията на страните от някогашния Съюз на съветските социалистически републики ", акцентира външният министър. " Русия приканва Съединени американски щати да съблюдават прецизно уговорките си да не укрепват сигурността за сметка на други ".
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР