За ротацията на правителството, кои министри ще си тръгнат и

...
За ротацията на правителството, кои министри ще си тръгнат и
Коментари Харесай

Искрен Митев пред Tribune.bg: Резултатите на редовното правителство са факт и не могат да бъдат пренебрегнати

За ротацията на държавното управление, кои министри ще си тръгнат и участието на страна в Шенген Tribune.bg беседва с народния представител от „ Продължаваме промяната “ Искрен Митев.

Г-н Митев, какви са целите на новата парламентарна сесия с изключение на ротацията на кабинета, местата в регулаторите и Шенген?

Аз съм икономист и моят приоритет като депутат е българите да живеят почтено, с по-високи приходи. За мен свободата и правовата страна се подсигуряват посредством благосъстоянието на хората. Когато се чудиш какво да сложиш на масата или по какъв начин да си платиш медикаментите, какво да облечеш или по какъв начин да си платиш тока, няма по какъв начин да си мислиш за огромните промени по света. Иска ми се България да не е на опашката и да сме измежду най-бедните страни в Европа.

Един от упреците към държавното управление бе, че се теглят заеми, с цел да се заплащат пенсии, че се раздават пари, а това работи проинфлационно? 

За трети път подвигаме пенсиите по Швейцарското предписание, което не работеше 6 години. Не мисля, че това работи проинфлационно, тъй като тези пари отиват непосредствено в ползване, което зарежда стопанската система и тя отбелязва растеж.

Финансовият министър, обаче, не даде коледни добавки на най-бедните пенсионери?

Разговарях по този въпрос с една дама в трамвая и тя призна, че преди е получавала 280лв., а в този момент – 580лв. Поинтересувах се дали избира еднократна добавка или ежемесечно нарастване на пенсията си, а тя съобщи, че избира и двете. Смятам, че 50 лева коледен бонус е обидно. С това се замазват очите на възрастните хора, вместо да им се вдигнат пенсиите с по 100 лева всеки месец. Смятам, че толкоз високи би трябвало да се приходите на българските жители, че те да не се лишават. Ако в този момент месечно хората се лишават от три неща, а след края на този парламент – от едно по-малко, това за мен ще е победа. За да се случи това, би трябвало да има работеща стопанска система, която да заплаща заплати и да внася налози. Бизнесът би трябвало да може да притегля капитали и да тегли по-евтини заеми. Един добър вид в този смисъл е да станем част от еврозоната.

Подкрепяте ли напъните на министър Василев, който стартира инспекции в BILLA и OMV?

И в още 700 компании, да. Това е обвързвано с повишения фискален надзор.

И не е обвързвано с Шенген?!

Според мен е незаслужено някоя компания, обвързвана с Австрия, да се оплаква от този надзор. Някакво възприятие на виновност ли изпитват тези хора, че ни блокират за Шенген непозволено?! Значи останалите 700 компании могат да бъдат ревизирани заради това, че се вкараха нови правила за артикули с фискален риск. Това са огромни компании, обикновено е да бъдат ревизирани. Това, което повече ме учудва, са първите реакции, които идват от Австрия във връзка обстоятелството, че камионите със артикули за тях направиха опашка през половин България. От една страна Австрия желае ние да подсигуряваме повишен надзор на границата, а когато той е реалност, те споделят – вие спирате стоките ни. За 10 дни цялостни инспекции на стотици камиони, които чакат, бяха хванати 10 мигранти. Това демонстрира несъответстваща реакция и оспорва изказванието, че мигрантите във Виена влизат преобладаващо от България.

 

Шенгенската граница е пробита, само че не е при нас?

Времето ще покаже. Всяко деяние има и противопоставяне. Когато кажеш на една страна да ти ревизира обширно камионите, внезапно всички артикули почват да се бавят. И в един миг ще почват да изчезват артикули от магазините, ще има ценови напън - доматите от Турция ще намалеят, което ще вдигне цената на доматите въобще. Надявам се политиците в Австрия да се замислят – това ли беше най-хубавото, което страната им можеше да направи с тази неправда по отношение на България и Румъния. Това отрицателно въздействие върху целия Европейски Съюз. Защо Европейски Съюз разрешава двойни стандарти и спомагателни искания към обособени страни, които от 10 години извършват изискванията за Шенген? Австрия изиска в допълнение съглашение от нас, тъй като Дъблинското съглашение отпада, а то отпада, тъй като не работи. В момента има ново съглашение от декември месец за солидарно шерване на мигрантите сред страните.

Как ще се реализира ротацията, имате ли забележки към някои министри?

Смятам, че ротацията ще е по-скоро последователност.

Ще е за положително?

Да, тъй като това да бъдеш министър е неблагодарна работа и една от най- сложните позиции на равнище държавна администрация.

А с изключение на здравният министър, кои други ще си тръгнат?

Поздравявам здравния министър, че реши самичък да се отдръпна. Той е експерт и в случай че се усеща неподкрепен, това е естествено. Не зная за какво се усеща по този начин, тъй като ние го подкрепихме напълно за одита на всички лечебни заведения, подкрепихме го за детската болница, за електронното опазване на здравето. Преди за всяка неточност в страната се уволняваха отрасловите министри, а в този момент при Политическа партия няма такова нещо.

А по какъв начин ще отговорите на забележката, че Делян Пеевски Ви „ управлява “ в Народното събрание?

Нека отделяме операциите и внушенията от обстоятелствата. Няма безспорна власт в Народното събрание. Ако Пеевски можеше да ръководи независимо, щеше да го направи. Всеки един от хората в тази зала не желае да се преценява с другите.

Всеки си мисли, че ще вземе по-добри решения?

В последна сметка обстановката е такава. Интересно ми е, за какво през годините обликът на Пеевски е изграждан като отрицателен, а в този момент се пробват да внушат, че има въздействие. Ние от Политическа партия сме самостоятелна организация, нашите ръководители са посочили, че са самостоятелни хора.

Но не отказвате поддръжка от Движение за права и свободи?

Ние сме платили цената и сме работили да имаме поддръжка от ГЕРБ-СДС. Какви са взаимоотношенията на ГЕРБ-СДС с Движение за права и свободи, те една организация ли са, която е разграничена на две, са някакви други въпроси. Но ние като преобладаваща част от тази „ сглобка “ – клопка на невъзможността да управляваме сами, имаме законодателна стратегия, която сме изпълнили на 70%, а остават още три месеца преди ротацията. Приехме измененията в Конституцията, бюджет с рекордно невисок недостиг и така нататък Резултатите на постоянното държавно управление са факт и те не могат да бъдат подценени и от най-яростните ни съперници.

 


 

FaceBookTwitterPinterest

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР