За РБ Гео Милев“ 2023 година бе година на устойчиво

...
За РБ Гео Милев“ 2023 година бе година на устойчиво
Коментари Харесай

Ръст при всички статистически показатели отчита РБ „Гео Милев“ за 2023 годена

За Република България „ Гео Милев “ 2023 година бе година на стабилно развиване и  надграждане на постигнатото. Година, в която ежедневните ни старания бяха ориентирани към обезпечаване и даване на разнородни осведомителни запаси и услуги, за  подпомагане процесите, свързани с грамотността, образованието и личностното развиване и за одобряване престижа ни на публичен и културен център.      
Библиотеката завърши 2023 година с фонд, наброяващ 192 638  документа - книги, периодически и графични издания, електронни и магнитни носители на информация, ноти, картини. 
Новонабавените библиотечни материали са общо 4403 бр., което е с 939 т. повече от миналата година. Общата стойност на постъпленията е 66 388,22 лева Средствата от извоюван план на МК „ Българските библиотеки – модерни центрове за четене и осведоменост “ са на стойност 12 464,25 лева,  от бюджета на Република България „ Гео Милев “ са заделени близо 40 000 лева за закупуване на библиотечни материали, а останалите са набавени от дарения.
През предходната година библиотеката е привлякла 2566 читатели, като повече от половината са на възраст до 14 години. За поредна година статистиката демонстрира, че броят на дамите – читатели се усилва и те към този момент са два пъти повече от мъжете.
Нараснал е и броят на визитите в библиотеката. За годината те са 18 656 бр., с 636 повече от миналата. Раздадени са 74 015  носители на информация, с 8 702 бр. повече от 2022 година, като  значителен дял са обичайно книгите – 69 470 т., следвани от периодическите издания и така нататък
Посещаемостта е 7,27. Тя демонстрира какъв брой пъти един четец е посетил библиотеката през годината. Според Стандарта за библиотечно - осведомително обслужване е  постигнат много добър индикатор.
Читаемостта е 28,8. Това е резултат, който демонстрира какъв брой документи приблизително е употребявал 1 четец през годината. 
Обхванатостта е 6,6%. Показател, който регистрира какъв брой % от жителите на Монтана са читатели на библиотеката. /Населението на Монтана по данни на Национален статистически институт към 31.12.2023 година наброява 38 825 поданици./.
Книгоосигуреността е различен значим индикатор, който на база размера на библиотечния фонд регистрира, че книгоосигуреността на гражданин е 5 т. на глава от популацията, а книгоосигуреността на един четец е 75 тома. 
Методическата и експертно - консултантска активност на Република България „ Гео Милев “ бе ориентирана към повишение равнището на съгласуваност и подготовка на работещите в публичните библиотеки от област Монтана. 
През 2023 година, с методическата помощ на Република България „ Гео Милев “,  21 библиотеки от район Монтана завоюваха планове на МК и обновиха своите фондове с нови  заглавия.
Библиотеката в регионалния град създаде и завоюва Проект към МК – „ Република България „ Гео Милев “, Монтана - център за методическа, издателска и културно – просветителна активност “ на стойност 9 200 лева В рамките на плана бе проведен  квалификационен семинар за библиотекари от читалищата в област Монтана. Направени бяха 3 изнесени образования на чит. библиотекари в общините Берковица, Бойчиновци и Чипровци. Организирано бе креативно ателие „ Зима в библиотеката “, за деца и младежи от гр. Монтана, с интерес към изобразителното изкуство. Под управлението на художника Светослава Михайлова, надарените деца рисуваха и се срещнаха с главните художествени техники и материали и тяхното практическо приложение. Фотокопия на основаните от тях картини ще се издадат в пъстър фотоалбум и книгоразделители. В средата на м. март, творбите от „ Зима в библиотеката “ ще бъдат показани в галерия.
В този план са заложени и средства за издаване на Сборник с отчети от V-тата районна краеведска конференция на Република България „ Гео Милев “, която ще се организира през актуалната година.
През 2023 година излезе от щемпел, квалифицираният от екипа на библиотеката, алманах с методически материали и инструкции „ В помощ на читалищните библиотекари “- част -1. Под редакция е и  ч.2 на сборника.
В края на предходната година стартира подготовката на Пета Регионална краеведска конференция „ Библиотеки и библиотекари. Традиции и нововъведения “, която ще се организира на 25.04.2024 година и е отдадена на 130 години библиотечно дело в Монтана.
През 2023 година отдел „ Краезнание “ добави сбирката си от цифрови копия на в. „ Наше слово “ и към този момент разполага с всички броеве на седмичника, излизал от 1924 до 1944 година в гр. Фердинанд.
Постави се началото и на нова цифрова сбирка озаглавена „ Книжно завещание “. В нея ще се съхраняват художествени и публицистични  творби на наши съграждани. Първите цифровизирани материал са копия на пиеси, написани от Кирил Пенков, един от първите библиотекари в града ни, съхранявани до момента единствено в НБКМ.
В динамично изменящата се външна среда, Република България „ Гео Милев “ се модернизира като уголемява опциите за он-лайн обслужване. Освен обзор за налични библиотечни документи на интернет страницата на библиотеката, потребителите имат опция за онлайн обслужване чрез Модул „ Моята библиотека ” и услугата „ Попитай библиотекаря ”. За поредна година библиотеката даде на читателите безвъзмезден достъп до просветителната онлайн платформа „ Уча.се ”.
През предходната година експерти от Република България „ Гео Милев “ участваха в национални професионални конгреси: Осма Национална среща на методистите - Враца ; Национална кръгла маса  „ 70 години Методична активност “ в НБИВ – Пловдив; Годишен Национален конгрес „ Библиотеките през днешния ден – 2023 “ - „ Партньорство за резистентност “, отдаден на 10- годишнината на „ Глобални -библиотеки – България “.
Директорът на Република България „ Гео Милев “, Анелия Иванова-Тодорова, с още 19 библиотекари от Европа, взе участие в интернационален план „ АDELE “ по стратегия „ Еразъм “ в Ирландия, Дъблин.
В последните години екипът на Република България „ Гео Милев “ създава лични стратегии и формати, които са ориентирани към създаване на привички за четене, възстановяване на функционалната просветеност и разпространение достиженията на националната ни просвета.
През 2023 година в  РБ „ Гео Милев “ са извършени  над  250 културни събития и начинания, които са посетени от над 6 000 консуматори.
На огромна известност измежду средношколците се радва, извършената за втора година, „ Младежка нощ на актуалната българска литература “. Събитието е първото по рода си в България и се провежда по концепция на Република България „ Гео Милев “, със съдействието на РУО – Монтана. 
Музикалната лектория „ Дико Илиев – геният на националната душа “, отдадена на 125 година от рождението на композитора бе показана пред над 340 ученика от Монтана.
Традиционните начинания: Маратон на четенето, Забавно лято в библиотеката, Ден на книгите за Хари Потър, Нощ на литературата, Часът на приказката,  Конкурсът „ Скъпи Дядо Коледа “ и десетките тематични часове, презентации, просветителни игри, екскурзии в библиотеката, и други са доказателство, че библиотеката не е единствено  хранилище  на  печатни  материали, а място за обучение, информация, личностно развиване и  творчество.  
РБ „ Гео Милев “ стана желано място за  изложби. Гражданите на Монтана имаха опция да видят шест художествени и две фотоизложби.
През годината бяха проведени креативен срещи и министър председатели на книги на:  Елена Павлова, Катя Антонова, Ели Лозанова, Мартен Калеев, Любомир Йорданов, Сийка Тачева, Наталия Цветанова, Дебора Йорданова и  Борислав Костов.
РБ „ Гео Милев “ се включи като съорганизатор в самодейността на Съюза на младите писатели Празник на книгата под наслов „ Ние, младите писатели “. 
Дейността на библиотеката бе уместно показана в обществените мрежи. Последователите на Facebook страницата ни за 2023 година са 5300, което е с 277 повече от миналата година, оповестените текстове са 801, което е с 306 повече от 2022 година Страницата ни в Instagram има 237 почитатели или с 69 повече. Генерираните проявления в You Tube канала са 6419, времето за гледане е 115,1 часа или с 22% повече от миналата година, а клиентите са се нараснали с 30.
Важно събитие за Република България „ Гео Милев “ бе откриването на 14.09.2023 година на Паметен знак - барелеф на Гео Милев, подложен на входа на библиотеката. Композицията е дело на художникът Теодоси Антонов и е финансирана от Община Монтана.
През отчетния интервал Република България „ Гео Милев “ решително продължи към задачата си – да трансформира библиотеката в пространство, което подкрепя, развива, предизвиква четенето, търсенето на информация, изследването, мисленето, въображението и творчеството, дава среда за личностно, обществено и културно развиване на всеки член на общността.
 
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР