За развитие на селското стопанство в новия програмен период до

...
За развитие на селското стопанство в новия програмен период до
Коментари Харесай

Новите европари за земеделие - само при резултати и реформи

За развиване на селското стопанство в новия програмен интервал до 2027 година България ще разполага с над 7.5 милиарда евро - 201.9 млн. евро по инструмента Next Generation EU за идващите две години, 5.58 милиарда евро за земеделие и 2.037 милиарда евро по стратегии за селските региони. Това е повече от наличния запас по необятно дискутирания План за възобновяване, само че все пак по тематиката за селското стопанство не се приказва толкоз доста. Има обаче периоди, които напълно скоро могат да изненадат България. А заложените от Европейски Съюз промени могат радикално да трансформират бизнес правилата в бранша.

До 21 декември страната би трябвало да изготви своя стратегически проект с задачите, финансирането и разпоредбите, съгласно които ще се реализира той. Причината е, че Европейската комисия залага поредна промяна на Общата селскостопанска политика (ОСП), тъй че земеделието да стане по екологично, а заплащанията да са основани на резултати. За покриване на високите условия, в България се плануват нови екомерки, фокус върху дребните и междинните стопанства и обвързано с производството подкрепяне. В същото време бизнесът е мощно обезпокоен от повишение на цените, спад в качеството на производството и понижаване на рентабилността при осъществяване на амбициозните проекти на Европейски Съюз.
Какво се трансформира?
В основата на бъдещите промени в общата селскостопанска политика стои тактиката " От фермата до трапезата за обективна, здравословна и екологично чиста хранителна система ". Макар задачите в нея на този стадий да са целесъобразни, през 2022 година се чака Европейска комисия да ги обвърже с редица законодателни и други ограничения в директна взаимозависимост с заплащанията.

Накратко: планува се понижаване с 50% на риска и използването на химически пестициди и потреблението на по-опасни пестициди, редуциране на половина в период до 2030 година на продажбите на антимикробни средства, предопределени за селскостопанските животни и за потребление в аквакултурите, понижаване на използването на торове с най-малко 20%, минимум 25% от земеделската земя да се обработва по метода на биологичното земеделие и да се усили доста използването на агроекологични практики, както и най-малко 10% от земеделската земя да е с непроизводствени характерности.

Допълнителни ограничения се оферират за потребителите - хармонизирано етикетиране на предната част на опаковката с по-детайлна хранителни информация, зелени сертификати; марка за генезис и преразглеждане на маркировката на датите " използвайте до " и " най -добър до ".

От Министерството на храните и земеделието разясниха пред в. " Капитал ", че заплащанията в действителност ще са обвързани с резултатите. " Провеждаме интензивни срещи със заинтригуваните страни, където се показват и разискват планове на главните основни съставни елементи ", декларират още от министерството.

Въпросът за успеваемостта на по този начин препоръчаните от Европейска комисия ограничения обаче остава към момента забранен. И никой от засегнатите не е изцяло задоволен.

От една страна е бизнесът, който в своите позиции, дефинира предложенията за понижаване на пестицидите като нереалистични, тези за ограничение потреблението на торове като прекомерно амбициозни, а прагът за биологичното земеделие като изпълним единствено с цялостна взаимозависимост от субсидиране. Други съжаляват за неналичието на решения за проблеми като достъпа до земя или считат, че са нужни спомагателни дейности в тази тенденция. Има и гледни точки, съгласно които производството и потреблението на месо не са съответно прегледани от тактиката, макар че са главно публично предизвикателство.

От друга страна са европейските институции, които вземат участие в законодателния развой и имат своите запаси. Неотдавна Европейският парламент гласоподава отчет по тематиката, като съдокладчикът Хербърт Дорфман (ЕНП) акцентира нуждата от усъвършенствана резистентност във веригата за доставки на храни и съпътстващи промени и изрази разочарованост от неналичието на съответна оценка на въздействието на Европейска комисия за предложенията. " Споделяме поставените цели, само че се нуждаем от други възможности по какъв начин да ги реализираме, с цел да бъдат в полза на потребителите, земеделските производители и околната среда ", съобщи Дорфман за " Капитал ". В отговор, Европейска комисия твърди, че на този стадий ограниченията са най-вече целесъобразни и преди да станат част от европейското законодателство, за всяка една от тях ще бъде възложен нужният разбор на въздействието. Но даже някои от ограниченията да останат пожелателни, след обвързването им с заплащанията и стратегиите от ОСП, те ще станат безусловно наложителни за фермерите и земеделците.
Фотограф: Цветелина Белутова Четено Коментирано Препоръчвано 1 Компании 2 Медийна сергия 3 Вечерни вести 1 Климат 2 Компании 3 Медиа и реклама 1 Компании 2 Климат 3 Медийна сергия
Междувременно американското министерство на земеделието също изготвя свое изследване, в което прави оценка, че задачите на Зелената договорка (включително тактиката " От фермата до трапезата " ) могат съществено да понижат добивите на земеделските производители и да усилят зависимостта на Европейски Съюз от вносни храни, което единствено би изнесло екологичните проблеми в трети страни, вместо да ги позволи. Нещо сходно се случва да вземем за пример с тежката промишленост, която с цел да избегне заплащането на квоти CO2 мести производството си в страни с по-малко климатични регулации.
Какво подхваща България
От Министерството на земеделието и храните споделят, че " Реализацията на задачите ще зависи в огромна степен от обезпечаването на задоволителен финансов запас за поддръжка на политиката и от опцията на страните членки да разполагат с оптималната еластичност при структурирането на своите принадлежности съгласно съответните си потребности и потребности ".

Един от основните съставни елементи са директните заплащания към земеделските стопани. " Основен нов миг при тях ще бъде въвеждането на екосхеми. Те са наложителни за страните членки и доброволни за земеделските стопани. В тази връзка напъните ни са ориентирани към даване на опция за кандидатстване по разнообразни екосхеми в първи дирек, които да адресират рекомендациите на Европейска комисия ", разясняват от земеделското ведомство пред " Капитал ". Самите планове на екосхемите, както и изискванията по тях скоро ще бъдат показани и разисквани със заинтригуваните страни.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР