За разлика от южняците, северняците не искат договорки с Либия

...
За разлика от южняците, северняците не искат договорки с Либия
Коментари Харесай

Европа се разцепва и заради мигрантите

За разлика от южняците, северняците не желаят сделки с Либия и Тунис
Евросъветът размаза концепциите на Фон дер Лайн за решение на мигрантския проблем

Румен Радев изискал евросредства за системи за наблюдаване по границата

Имиграционният въпрос продължава да разделя европейските страни - установяваха в петък редица наблюдаващи в огромните столици на Стария континент. Поводът за нелицеприятното умозаключение бе приключилото в четвъртък без резултат разискване от Европейския съвет на мигрантския проблем. Защото участващите във висшия политически орган на Европейски Съюз президенти и министър председатели на процедура се разцепиха на два лагера. Които единствено си дадоха обещание да търсят допирни точки за решение на тежкия проблем с нашествието в Европа на мигранти на идната си колекция през юни.

Анализиралите хода на съвещанието западноевропейски медии сочат като съществена причина за разцеплението опълчването на северните страни от Съюза на южните по въпроса по какъв начин да бъде следен и спрян мигрантския поток? Защото първите, отпред с Италия, желаят подписването на контракти с Либия и Тунис, които против доста пари и бързи морски съдове могат да противодействат ефикасно на мигрантски напън от Африка и Близкия Изток. Вторите, северняците отпред с Германия, пък се опълчват на оставянето на решаването на казуса извънредно от двете северно-африкански страни, защото се опасяват, че те няма да зачитат човешките права. Тоест ще връщат мигрантите принудително там, откъдето са пристигнали, ще ги държат в затвори и лагери, ще ги изтезават и насилват, и даже ще стигат до кавга с тях посредством потопяване на плавателните съдове на трафикантите на хора - вероятни нещастия, които за жалост имат прецеденти. Но също така северняците се притесняват, че поисканите примерно от Тунис 1,9 милиарда евро за въздържане на намиращите се на територията на страната към 900 хиляди мигранти, ще бъдат налети в кацата без дъно на локалната корупция. Докато вероятно предоставените на Либия свръхмодерни патрулни катери, за които упорства и шефката на Европейска комисия Урсула Фон дер Лайен, ще бъдат употребявани за всичко друго, в това число и за всевъзможни трафици, само че не и за надзор на крайбрежните води.

Наблюдателите нищят и минидебата по време на формалната вечеря в четвъртък на членовете на Европейския съвет, като акцентират, че малко или доста изразените от тях гледни точки са били все разнообразни. Така да вземем за пример за италианската премиерка Джорджа Мелони съществува риск икономическият колапс на Тунис, където се намират близо безчет кандидат-имигранти за Европа, да докара до филантропична злополука с над 900 хиляди бежанци. След това небезизвестният министър-председател на Холандия Марк Рютe показал, че е склонен с Мелони по въпроса за нуждата от отбрана на външните граници на Европейски Съюз и битка с трафикантите, само че настоял да се ползват разпоредбите за ограничение на вторичните придвижвания на мигранти, т.е. отвън приелата ги страна - проблем, който несъмнено слага Италия на подсъдимата пейка. Медиите цитират също по този начин премиера на Испания Педро Санчес, който бил призовал да бъде избегнат раздор сред страните на “първо влизане ” на пришълците и тези, които ги одобряват. Италианският ежедневник “Ла Стампа ” пък отделя място за изявлението на президента на България Румен Радев, който бил изискал още веднъж освен евросредства за финансиране на построяването на възпираща бариера на границата с Турция, само че и за закупуване на системи за наблюдаване. Разбира се, много представен е и унгарският президент Виктор Орбан, за който рецептата за оправия на Европа си оставала една и съща: “Никакви мигранти, никакви джендъри, никаква война! ”.

Освен това участниците в сбирката съгласно медиите напряко били създали на пух и прахуляк отчета на председателката на Европейската комисия Урсула Фон Дер Лайн с нейните хрумвания за решение на казуса с мигрантите. Като високопставената европейска чиновничка е била подложена на критика най-много за предлагането є възпирането на пришълците да бъде осъществено с големи средства без обаче да се дава гаранции за това от кое място ще бъдат получени спомагателните запаси, нито по какъв начин те ще бъдат употребявани. Освен това Урсула Фон дер Лайн била приела драговолно предлагането на избрани страни за това по какъв начин мигрантите да бъдат репатрирани, само че била пренебрегнала противостоящото мнение по въпроса на останалите.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР