За разлика от местните и парламентарните избори, на европейските избори

...
За разлика от местните и парламентарните избори, на европейските избори
Коментари Харесай

Внимавайте с преференциите - водачът на листата не е защитен

За разлика от локалните и парламентарните избори, на европейските избори лидерът на листата не е предпазен от изместване, защото прагът за преференциален избор е по-нисък - 5% от всички гласове, които е получила листата.

При локални и парламентарни избори всеки глас за листата на партията се брои като глас за лидера, в случай че няма маркирана преференция. При европейските избори обаче това предписание не важи, което значи, че изместването на лидера е доста по-лесно. Така да вземем за пример през 2014 година Светослав Малинов измести лидера на листата на Реформаторския блок - Меглена Кунева, защото гласуваните желания за нея бяха по-малко от тези за него.

Ако пък няколко претенденти трансферират прага, то те автоматизирано отиват отпред на листата, по ред на броя преференции, подадени за тях. След тях се подреждат останалите претенденти по реда си в листата. Така от всички сборно ще влязат първите в пренаредения лист, според от броя мандати, получени от партията. Важно е да се означи, че прекосяването на преференциалния предел не гарантира мандат за претендента.

На тези избори вероятността да се случи нещо такова е по-голяма от предходни години, защото ползата към преференциите в последно време набъбна доста. Частична причина за това е нашумелият опит на депутатите да обезсмислят преференциалното гласоподаване посредством повдигане на прага му до непостижими равнища малко преди изборите. След бурната реакция на обществеността и опозицията обаче, персонално министър председателят Борисов разпореди праговете да бъдат върнати на предните си равнища. 

Друга причина е и че няма участваща партия, която изрично да консолидира гласа на " достоверната десница ". По тази причина доста от нейните гласоподаватели ще гласоподават за избран претендент, който представлява техните визии, само че може би е в листа, която не поддържат като цяло.

Пример за подобен претендент е Александър Йорданов от Съюз на демократичните сили, който заема шесто място в комбинираната листа на партията му с ГЕРБ, в която обаче останалите челни места са за претенденти от ръководещата партия. Забелязва се и битка за преференции в листата на Демократична България, която съдържа три партии, чиито гласоподаватели имат разнообразни желания за това кой претендент да завоюва мандат.

В същото време листата на Вътрешна македонска революционна организация, която се чака да е четвърта политическа мощ на тези избори, съдържа много претенденти, които не са публично афилиирани с партията, а са от гражданската квота. Това също съставлява сериозна мотивация за техните фенове да употребяват преференция при гласуването си, изключително в случай че не са поддръжници на Вътрешна македонска революционна организация като цяло. 

Друга причина за интерес към преференциите е, че листата на Българска социалистическа партия закупи непредвиден тип в резултат на съществени вътрешнопартийни битки и предстои на пренареждане. Така в хаоса, непознатата до момента млада кандидатка Цветелина Пенкова се изкачи много нагоре в листата, като зае основното трето място в нея. Тя се подреди пред претенденти като Иво Христов и Сергей Станишев, които обаче са мажоритарни като профил и е прекомерно възможно да бъдат изтласкани нагоре от гласоподавателите.

Масово гласоподаване с преференции не се очаква при листите на ГЕРБ, Движение за права и свободи, ВОЛЯ и " Атака ", защото техните претенденти играят групово, а електоратът им гласоподава относително дисциплинирано. 

Тази избори преференциалното гласуване обаче ще бъде много по-прецизно от предходни години. Причината е, че бяха взети мерки против феномена 15/15, откакто на предишния избор претендентът от листата на Българска социалистическа партия Момчил Неков случайно и срещу всевъзможни упования влезе в Европарламента. Това се случи, тъй като забележителна част от гласоподавателите на социалистите бяха избрали преференция 15, единствено тъй като Българска социалистическа партия бе с бюлетина 15. В резултат депутатите взеха решение номерата на претендентите да се разграничават от тези на партията и в този момент те стартират от 100 нагоре, което ще предотврати повтаряне.

Разбирането на преференциалния избор обаче е основно към прецизното изразяване на волята на гласоподавателя. Главните акценти са, че е целесъобразно да се употребява преференциален избор, в случай че гласуващият няма никакви желания за това кой ще влезе от листата. Другият основен миг е, че същото важи и ако гласуващият подкрепя водача на листата, тъй като даже той не е предпазен от изместване.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР