За разлика от Костинбродската афера“, която беше огласена от близката

...
За разлика от Костинбродската афера“, която беше огласена от близката
Коментари Харесай

Кой е Деньо Денев, човекът, спрял машинното гласуване?

За разлика от „ Костинбродската спекулация “, която беше огласена от близката по това време до Движение за права и свободи ТВ7 и благодарение на прокуратурата, ръководена по това време от Сотир Цацаров, тази с машините за гласоподаване беше пусната в оборот от Народното събрание.

И в двата случая обаче, крайният резултат май не беше този, който се очакваше. А в последния – в случай че не беше непрекъснатата и явна опозиция на „ огромните играчи “ в политиката против машинния избор, справката на ДАНС, поради която беше анулиран машинният избор, можеше и да „ мине метър “.

Кой обаче е индивидът, който стои зад последната спекулация – Деньо Денев, зам.-председателят на ДАНС, подписал въпросната информация, в която се твърди, че зам.-министърът на електронното ръководство е направил непозволени дейности, които са изложили на риск честността на машинния избор.

Според формалната информация на уеб страницата на ДАНС, Денев е назначен на поста си от 29 август 2023 година. През 2005 година приключва висше обучение в Академията на Министерство на вътрешните работи с образователно-квалификационна степен „ бакалавър “ по специалността „ Защита на националната сигурност “.

През 2015 година придобива образователно-квалификационна степен „ магистър “ по право във Великотърновския университет „ Св. св. Кирил и Методий “.

През 2005 година е назначен на държавна работа в Националната работа „ Сигурност “ (НСС) – Министерство на вътрешните работи, а когато през 2008 година тя е извадена от Министерство на вътрешните работи с новосъздадената Държавна организация „ Национална сигурност “, е преназначен в нея, където минава през всички равнища на служебната подчиненост до служба шеф на отдел в профилирана дирекция.

От април 2018 година до назначението му за заместник-председател на ДАНС извършва функционалностите на шеф на Дирекция „ Противодействие на корупцията “ в КПКОНПИ.

И тук идва любопитната част. Като чиновник в антикорупционната комисия, той е едино от основните настоящи лица по аферата „ Иванчева “.

Деньо Денев е индивидът, приел сигнала за корупция, подаден от строителния бизнесмен Александър Ваклин през януари 2018 година – по изказванията са самия Ваклин той отишъл на входа на ДАНС и декларирал, че има сигнал, след което бил посрещнат персонално от Денев.

На самото дело против някогашната кметица на регион „ Младост “ Десислава Иванчева се появиха изказвания, че Денев е заплашвал с ликвидиране Биляна Петрова – някогашен зам.-кмет  на „ Младост “.

Репортаж на от 17 декември 2018 година споделя за това, по какъв начин Петрова е била подложена на напън от Денев, с цел да подпише показания със признания. Самият Денев отхвърля тези изказвания, само че пък и съдът не си прави труда да ги обясни в хода на делото.

От сдружението „ Боец “ пък настояват, че Денев е предопределение в ДАНС под персоналната защита на Делян Пеевски. Това, несъмнено, няма по какъв начин да бъде потвърдено. В същото време обаче би трябвало да се означи, че другият заместител в ДАНС е някогашен народен представител от „ Продължаваме промяната “, а назначеният началник на ДАНС идва след съгласувателна процедура с президента.

С други думи, несъмнено може да се твърди, че в службата постовете са „ парцелирани “.

Не на последно място идва и самата информация, която взриви обществото през последните дни. Такива документи, нормално носят гриф за сигурност. В случая справката, която би трябвало да стигне и до президента, и до премиера, не е била секретна, което слага поредност въпроси, единият от които е – направено ли е това, за по-късно самата информация да стартира да циркулира из някои електронни издания.

Ако може да се има вяра на изявленията за тази информация, в нея се твърди, че непозволените дейности на зам.-министъра са ориентирани като цяло към това да се сътвори „ удобна среда за внушения и операции, които биха могли да влияят отрицателно на идните локални избори “.

С други думи, дейностите на министъра са били ориентирани към опорочаване на локалните избори. В справката обаче не излиза наяве по какъв метод дейностите на зам.-министъра биха уязвили честността на вота или биха довели до операция на машините.

За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР