За разлика от докладите на Амнести интернешънъл“ и Държавния департамент

...
За разлика от докладите на Амнести интернешънъл“ и Държавния департамент
Коментари Харесай

“Репортери без граници” ни издигнаха с 21 места „благодарение на надеждата, която смяната носи“

За разлика от отчетите на „ Амнести интернешънъл “ и Държавния департамент на Съединени американски щати: “Репортери без граници ” не са присъединили заканите против публицисти от Бойко Рашков и Тошко Йорданов
България се изкачва с 21 места в годишната ранглиста на “Репортери без граници ” (RSF) и към този момент заема 91 място, в съпоставяне със 112 предходната година, оповестиха от Асоциацията на европейските публицисти.

За финален път страната ни е била под 100-тно място през 2013 година. Страната ни, както и Молдова, бележи забележителен прогрес „ с помощта на промяната на държавните управления и вярата, която тази промяна носи за усъвършенстване на обстановката “. Макар доста медии в тези страни да не престават да бъдат благосъстоятелност или следени от олигарси, отбелязва “Репортери без граници ”. Заради убийството на престъпния кореспондент Йоргос Караивас през април 2021 година, Гърция пада от 70 до 108 място и измества България като последна в Европейски Съюз в класацията.

Оценката на „ Репортери без граници “ идва в тежък дисонанс с други аналогични изследвания, оповестени по-рано през годината.

Индексът, който  всяка година прави оценка свободата на словото в 180 страни и територии, демонстрира двойно повишаване на поляризацията, съчетано с информативен безпорядък в света. Тази медийна поляризация води до увеличение на разделянето вътре в страните, само че и сред страните, отбелязва организацията.

Инвазията на Русия (155 място) в Украйна (106 място) онагледява тази наклонност, защото физическата война бе предшествана от пропагандна експанзия. Китай (175 място) остава един от най-репресивните автократични режими, който употребява законодателен боеприпас, с цел да лимитира народа си и да го откъсва от останалия свят, като прави същото и с Хонконг (148 място в класацията). В Съединените щати медийната поляризация подхранва общественото разделяне и страната е класирана на 42 място.

Северното трио – Норвегия, Дания и Швеция, заема първите три места в класацията.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР