За прогресивните хора възможното преизбиране на Болсонаро за президент на

...
За прогресивните хора възможното преизбиране на Болсонаро за президент на
Коментари Харесай

Бразилия не я чака нищо добро


За прогресивните хора вероятното преизбиране на Болсонаро за президент на Бразилия припомня сюжет от филм на ужасите. Те са напряко разтревожени и уплашени. Вече се приказва за неуправляемост на страната.

Балотажът на президентските избори в Бразилия е на 30-и октомври

Въпреки че ултрадесният президент на Жаир Болсонаро изостана с към пет на сто от левия кандидат Лула да Силва на първия тур на вота, той получи 43 % и се показа надалеч по-добре, в сравнение с предвидиха социолозите. За тях резултатите от изборите са злополука, която отваря вратата за появяването на всевъзможни десни тайни теории за фалшифицирани резултати от социологическите изследвания в интерес на левицата.

, въпреки мобилизационният му капацитет да стана явен по време на демонстрациите в негова поддръжка в цялата страна. 

Десните ще диктуват в Конгреса

Дори в случай че съгласно сегашната изборна аритметика Лула да Силва завоюва против Болсонаро на втория тур на 30-и октомври, той ще си има работа с един извънредно десен и твърдоглав Конгрес. В него многото нови сенатори и депутати от придвижването на Болсонаро ще създадат всичко допустимо, с цел да провалят проектите на Лула.
Редакцията предлага
Левият кандидат искаше да направи Бразилия още веднъж по-екологична и отворена към света. Неговите акценти са образованието, културата и науката, отбраната на коренното население и увеличението на опциите и правата на чернокожите и на хората в неравностойно състояние. Новият Конгрес надали ще сътрудничи. Дясното крило, което ще диктува в новия Конгрес, желае нещо напълно друго: да улесни още повече притежаването на оръжие, да сътвори още повече военни учебни заведения, да експлоатира още по-безмилостно горите на Амазонка и да укрепи евангелистките църкви. Сексуалните малцинства няма да получат повече права, а квотите за чернокожи няма да се уголемяват.

Болсонаро не се интересува от компромис

За прогресивните хора това е сюжет от филм на ужасите. Те не просто са разочаровани от тези избори, а са напряко разтревожени и уплашени. Вече се приказва за неуправляемост на Бразилия. Дори на огромния комуникатор Лула, който твърди, че може да приказва с всички, ще му бъде мъчно да стартира разговор с десницата на Болсонаро.

поразително наподобява на това на Доналд Тръмп в Съединени американски щати или на " Инакомислещите " в Германия. Поддръжниците му се осведомят единствено в личните си затворени канали, в които съвсем всеки ден се популяризират нови тайни легенди и теории. Те към този момент нямат интерес от компромис с другата страна, която считат за зложелател. Вместо това при всяка опция предизвикат и саботират.

Най-големите губещи на тези избори обаче са умерените консерватори. Движението на Болсонаро се трансформира в сериозна политическа мощ в Бразилия за сметка на дясноцентристите. Но те въпреки всичко нито ще изчезнат, нито би трябвало да бъдат подценявани.

Лула ще потърси път към центъра

Сега Лула ще се опита да се придвижи по-близо до центъра в политически проект. Възможно е скоро да показа ортодоксални претенденти за министерствата на финансите и стопанската система. През идващите три напрегнати седмици от акцията той ще би трябвало да откри метод да преодолее разочарованието на левите и да прекъсне инерцията, която Болсонаро е набрал. Настоящият президент изненадващо завоюва в стопански мощните гъстонаселени щати Сао Пауло и Рио де Жанейро.

Противно на упованията, тези избори не значат безусловно поврат. Те не вещаят нищо положително нито за околната среда в Бразилия, нито за коренното население, нито за демократизацията на обществото. Вероятно е даже интернационалната роля на Бразилия да продължи да страда. Заради бруталната си външна политика и страната е толкоз изолирана, колкото не е била от десетилетия.

Изборите още не са решени

Лула искаше да промени това. Европейски Съюз също би желал да възобнови разговора, с цел да разиска отбраната на Амазонка, правата на индивида, както и блокираното съглашение за свободна търговия с страните от Меркосур ( " Южноамериканският общ пазар " ). В последна сметка, в случай че Лула завоюва с дребна разлика, той евентуално ще бъде толкоз ангажиран с вътрешната политика, че външната ще играе второстепенна роля.

Напротив - изглежда, че даже ги утвърждават. Трудно е да си представим накъде ще се насочи Бразилия, в случай че Болсонаро завоюва на втория тур - благодарение на удобния попътен вятър от позитивната сега икономическа картина.

 
Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР