За православните християни в Русия, Сърбия и други страни вчера

...
За православните християни в Русия, Сърбия и други страни вчера
Коментари Харесай

Православните християни в Русия, Сърбия и други страни празнуват Рождество Христово

За православните християни в Русия, Сърбия и други страни през вчерашния ден започнаха коледните празници. Те се означават в условия на ограничавания поради ковид, само че това наподобява не тревожи поклонниците, стекли се в черквите, съобщи Асошиейтед прес.

Повечето от православните вярващи честват Рождество Христово на 7 януари (по остарял стил) с обичайната черковна работа в среднощ.

Още фотоси вижте тук >>>

Православните църкви в Румъния, България, Кипър и Гърция обаче честват Коледа на 25 декември дружно с други християнски общности.

Руската православна черква, която има максимален брой богомолци, изиска от празнуващите да носят маски и да съблюдават физическа отдалеченост по време на църковните служби. В лъчение онлайн на службата в московския катедрален храм " Христос Спасител " обаче се видя, че към половината присъстващи са без маски или са ги свалили под брадата си, до момента в който наблюдават шествието на свещеници в златни одежди, водени от патриарха на Москва и цяла Русия Кирил, които пеят молебствия и кадят с тамян.

Въпреки че новите случаи на ковид за денонощие са намалели на половина от месец насам - до към 15 000 души през вчерашния ден, страната е обезпокоена от силнозаразния вид Омикрон. Здравният министър Михаил Мурашко заяви през вчерашния ден, че управляващите са открили омикрон при хора, които не са пътували отвън Русия.

В Сръбската столица Белград стотици богомолци се събраха на Бъдни вечер край най-големия православен храм в страната - църквата " Свети Сава " - за обичайното изгаряне на сухи дъбови клони, символизиращи така наречен бъдник, преди литургията в среднощ за Коледа.

В Сърбия не бяха оповестени специфични антивирусни ограничения за религиозните церемонии макар забележителния растеж на случаите на коронавирус, дължащ се евентуално на разновидността Омикрон. Вчера здравните управляващи оповестиха за над 9000 нови случая за денонощие - най-вече от началото на пандемията.

Значителната православна общественост в Казахстан не можа да означи Коледа в църквите, защото всички църковни служби бяха анулирани поради изключителното състояние в страната, наложено след яростните конфликти сред протестиращи и полиция в няколко града. Около 20 % от популацията в преобладаващо мюсюлмански Казахстан се дефинира като православно.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР