За повечето от нас е ясно, че управлението на ГЕРБ

...
За повечето от нас е ясно, че управлението на ГЕРБ
Коментари Харесай

След 10 години на власт никакви мантри не помагат

За множеството от нас е ясно, че ръководството на ГЕРБ и спътници разяжда страната от вътрешната страна и съставлява сериозна екзистенциална заплаха за съществуването ни. В основата на техният способ на ръководство е корупцията и пълзящото разглобяване на правовата страна и разделянето на управляващите.

Архитектурата е ясна, виждаме я в Унгария, към нея се стремят и в Полша, изцяло са съумели в Русия. Паричните потоци, били те от налози, петрол и газ или Европейски Съюз - помощи, се насочват от ръководещата клика към наши хора, които от своя страна изкупуват медиите, които славословят управниците и хвърлят нечистотия по съперниците им. Последният щрих е надзор върху прокуратурата и правосъдната система (къде с пари, къде с политически натиск), по този начин щото зулумите да остават ненаказани за нашите, а на враговете да пращаме полиция да им вземе чушкопека (лек вариант) или да ги осъди за измислени закононарушения (тежък вариант). Такава система има единствено една цел: непрекъснато обогатяване на кликата за сметка на сънародниците й. Но с цел да оцелее, тези сънародници би трябвало да бъдат държани в незнание и илюзия, боязън или послушание.

В първите години на ГЕРБ за неведението доста помагаха медиите и позицията на Евросъюза. То било дясна партия (какви в действителност обстоятелства и каузи поддържат една такава теза?), другояче ще дойдат “комунистите”, ето вижте ГЕРБ е в Народната партия в Европарламента, Бойко Борисов се прегръща с Ангела Меркел и така нататък Но след 10 години ръководство тази мантра не оказва помощ и резултатите са явно плачевни за което писах преди.( ). И тогава всяка една такава клика неизбежно прибягва към боязън и принуждение! Прокурор, който не има вяра в презумпцията за непорочност и е фрапантно неквалифициран да заема позицията си. Обиски, арести, подправени присъди! Това всичко се случва в България в този момент в 2020 година и е единствено прелюдията на това, което може да се случи за в бъдеще, в случай че обществото не окаже дейна опозиция.

Което значи единствено едно: митинги! Протестите са една естествена форма на изложение на публичното мнение за всяка една народна власт – метода на хората да кажат, че а) не са удовлетворени и б) не са чути. Но! Те са и най-страшния и ненавиждан поврат на нещата за една съществуваща или оформяща се тирания! Те им скапват формата/матрицата! Оказва с, че хората не имат вяра на купените медии, а на очите си. И имат мнение! И не са съгласни с ръководещите! И желаят смяна! За моя наслада, това виждаме и у нас, само че с една огромна, отличителна линия! Коя е тя?

Над вратата на Народното събрание написа “Съединението прави силата”, само че аз не виждам български политик, който да следва тази мисъл!. Протестите, които текат сега, са един от последните моменти, когато имаме късмет да съхраним парламентарната си народна власт и да продължим да се борим за страна, в която царува господство на закона. И в този миг опозиционните (спрямо ГЕРБ и сателити) партии, вместо да се обединят в общ митинг против раковото образувание, корозивно страната, избират да работят разединено. По хлапашки, всеки стачкува в своето кьоше, всеки обезпокоен да не би пък да го набедят, че стачкува дружно с други. Това доста наподобява на държанието на протестиращите (заради неприятните условия) политически пандизчии в сталинските лагери, които били най-вече обезпокоени да не би лагерната администрация да си намерения, че социалдемократите стачкуват дружно с есерите. Изключително политическо късогледство и тесногръдство в ущърб на всички ни!

Германия, Финландия и доста други съвременни и сполучливи политически системи показват нуждата от политически обединения, в които можете да видите и леви, и десни партии (да не навлизаме в тематиката има ли в действителност десни и леви партии в България) - да вземем за пример ХДС и социалдемократите в Германия. Отчитайки равнището на известност на всяка една съществуваща партия в България, коалиция е в действителност единствения им реален късмет да дойдат на власт. Създаването на стратегически обединения стартира не с обзор на това, което ни разединява, а с това какво тъкмо ни сплотява. Според мен, всяка една политическа мощ би следвало да има вяра в почтени избори (в честността на нашите доста от нас се съмняват), свободни медии и същинско разделяне на управляващите, т.е. самостоятелна правосъдна система. Това не са вектори в плоскостта ляво-дясно, а основите на всяка една парламентарна народна власт!

Моето благопожелание е да видя всички ни в един общ, единен митинг! Протест срещу система, която, в случай че не бъде спряна в този момент, ще ни смачка един по един, без много-много да се замисля кой е ляв, а кой десен.

Петър Зашев,

Асоцииран професор в Hanken&SSE Executive Education, Финландия

Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР