За повечето от нас буболечките нямат място в менюто ни.

...
За повечето от нас буболечките нямат място в менюто ни.
Коментари Харесай

Eкзотично: Кремена, която се храни с насекоми

За множеството от нас буболечките нямат място в менюто ни. Но това не е по този начин за Кремена Дервенкова , която не се опасява да опитва с екзотична храна - като инсекти .
Извън готвенето тя поддържа младежите като нея с бизнес хрумвания, като управлява Асоциацията на българските водачи и бизнесмени, заяви.

В кухнята тя е екстремист поради любознанието си да пробва . Екстремист, тъй като обича да си готви буболечки . Сладки или солени, печени или пържени - постоянно са й вкусни .
„ Екстремно е ненапълно човек да употребява инсекти, само че хората стартират от ден на ден и повече да  ги възприемат като храна ”, споделя Кремена.

 В менюто й има от всичко, което не очаквате - щурци , скакалци , копринени буби .

„ Ако консумираш червей или копринена буба, скакалец без крачета и крилца - няма какво да ти се запречи сред зъбите, вкусни са - нямат и антенки ”, прибавя тя.-->

В меката на ядливите инсекти - Камбоджа опитва и с по-опасни храни , измежду които панирана тарантула и скорпион .

„ Скорпионът е много хрупкав , този, който ядох, беше много изгорял . Имаше усет на препечена филийка . Беше добре, само че не мога да кажа, че ми е обичаното насекомо. Тарантулата имаше усет на пилешко - като хапки в корнфлейкс ”, споделя Кремена.

Изсушени и смлени на брашно, щурците стават на чипс , бисквитки и даже на бонбони , които подготвяме в кухнята на Кремена . Тя евентуално е единствената у нас, която подготвя сладкиши с червейчета и щурчета .

На въпрос имало ли миг на съмнение - да го опитам, или - не червея, тя дава отговор: „ Не, нямаше съмнение. Поръчах си 4 типа инсекти от Англия , пакетираха ги в Холандия и ги чаках да дойдат 2 седмици до България .

Без да подозира, човек изяжда приблизително по половин кг инсекти годишно , като си похапва модифицирани храни като шоколад , сладко , самун , паста и бира .

От занимание у дома пристрастеността на Креми към здравословните ястия с инсекти прераства в домашна мини лаборатория .

„ С брат ми в град Любимец отглеждаме щурци и похапваме. Майка ми по този начин и не се пречупи да опита инсекти до една вечер, когато я почерпих с десерт с брашно от щурци и кокос и не й издадох. Сподели, че й е доста е вкусно. Когато й споделих, че има инсекти, тя се стресна и ми сподели - дай ми още едно парче ”, показа Кремена.  

Над 2 милиарда души в Южна Америка, Азия и Африка се хранят с инсекти всеки ден.

Отвъд кулинарния опит вкъщи заведения за хранене , компании и компании за кетъринг се престрашават да опитат и да поръчат вкусотийките с червейчета или щурците на Креми.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР