За последните години Русия, Турция и Иран станаха известни като

...
За последните години Русия, Турция и Иран станаха известни като
Коментари Харесай

Путин, Ердоган и Рохани отново ще опитат да решат бъдещето на Сирия днес

За последните години Русия, Турция и Иран станаха известни като " гаранти " на опитите за преустановяване на спора в Сирия, където спорът сред режима на президента Башар Асад и редица други сили навлезе в осмата си година преди по-малко от месец.

След като водачите им - президентите Владимир Путин, Реджеп Тайип Ердоган и Хасан Рохани - се събраха в Сочи през ноември в търсене на излаз от спора, няколко месеца по-късно тройната намира се реалокира в Анкара. Путин дойде през вчерашния ден в Анкара и на процедура стартира с Ердоган диалозите за бъдещето на Сирия в двустранен формат, в очакване Рохани да се появи ден по-късно.

Трите страни, опитващи се да оформят дневния ред на бъдеща Сирия и да положат основите на бъдещото ѝ възобновяване (в което да имат роля), обаче имат разнопосочни ползи в страната. Същевременно, в условия, в които няма решителна западна намеса, те в огромна степен оформят ориста на Сирия, отбелязва " Ройтерс ".

Според турски представители въпросът за бъдещата конституция на Сирия - за която се договориха участниците в свикания от " гарантите " конгрес в Сочи ще бъде на дневен ред дружно с повишението на сигурността в " зоните за деескалация ". Последните бяха основани като част от " модела от Астана " през 2017 година (срещите, проведени от трите страни, бяха в казахстанската столица) и концепцията беше да се приключи огънят в конфликтните региони и там да могат да влязат мироопазващи сили.

Сега Путин, Ердоган и Рохани би трябвало да опитат да се договорят по какъв начин да се понижи напрежението или даже да се стигне до развръзка в тези точки на спора, които към момента са горещи и се поддържат не без тяхно присъединяване.

Съдбата на Асад

В Анкара се събират водачите на двете страни, най-ревностно защитавали Асад - Русия и Иран, с един от най-яростните му съперници - Турция. За Анкара режимът на Асад е противников и тя упорства, че той не трябва да остава на власт и това би трябвало да е изискване, с цел да се стигне до мир в Сирия (макар и към този момент не неотложно след края на спора, както преди твърдеше Анкара).

Москва и Техеран не са съгласни. За Русия обаче оставането на Асад на власт е по-малко значимо, споделя за " Ройтерс " посланик от Близкия изток, поискал да резервира анонимност.

Източна Гута

Турция също по този начин подлага на критика офанзивата на сирийския режим в бунтовническия анклав Източна Гута - към днешния ден съвсем изцяло овладян от силите на Асад. Обширният регион, който съставлява мрежа то градчета и села край Дамаск, в действителност беше една от " деескалационните зони ", контрактувани сред трите страни.

Очаква се Турция да упорства Москва да окаже напън върху Асад, с цел да може повече филантропични помощи да влязат в Източна Гута и с цел да бъдат сдържани въздушните удари на режима по все по-малкото цели на бунтовници. Стотици хиляди живееха в анклава преди началото на офанзивата, а останалите там поданици незабавно се нуждаят от храна, медикаменти и други помощи. Същевременно какъв брой тъкмо въздействие има Русия върху Асад е загадка, сподели за " Дневник " предишния месец анализаторът от клуба " Валдай " Максим Сучков.

Според онлайн изданието " Ал Монитор " Анкара е запазила необикновена тишина при въздушните удари в Източна Гута, при които се счита, че са починали стотици, а по някои оценки над хиляда цивилни в последните няколко месеца.

 Бойци от подкрепяната от Иран
© Reuters

Бойци от подкрепяната от Иран " Хизбула " край танк в Западен Каламун.

Идлиб

Според " Ал Монитор " Идлиб (също " деескалационна зона " ), където се сблъскват ползите на Турция, от една страна, и Иран и Русия от друга, също ще е на дневен ред в Анкара. Там въоръжени групи, които се борят срещу Асад, се пробват да отхвърлен атака на режима, поради която Турция упрекна Москва и Техеран, че се нарушават договореностите от Астана. Някои от бойците в Идлиб (между тях радикални ислямисти) са подкрепяни от Турция, други участници обаче са някогашният клон на " Ал Кайда " в Сирия, който в този момент е част от обединението " Хайят Тахрир аш Шам ".

Изданието написа, че Русия евентуално ще чака от Турция да убеди подкрепяните от нея групи да се откажат от сраженията против режима, защото алтернативата са бомбардировки в провинцията, каквито има над Източна Гута - а това би пратило още хиляди бежанци (към момента в провинция Идлиб има към 2.5 млн. души) към турската граница.

" Маслинова клонка "

Когато турската интервенция " Маслинова клонка " стартира в средата на януари, анализатори означиха, че тя се случва минимум с безмълвното единодушие на Русия. Иран обаче е съперник на интервенцията и посрещна с яд завладяването на стратегическия град Тел Рифаат (свързващ следена от Турция гранична зона с региони към Идлиб), както и желанията на турските сили да продължат на изток след завладяването на Африн.

 Президентите на Иран, Русия и Турция - Хасан Рохани, Владимир Путин и Реджеп Тайип Ердоган.
© Associated Press

Президентите на Иран, Русия и Турция - Хасан Рохани, Владимир Путин и Реджеп Тайип Ердоган.

Бъдещата политическа система на Сирия

Освен въпроса за оставането на Асад на дневен ред са и тематики като новата конституция на страната, чийто план се оказа в ръцете на специфична комисия по време на Конгреса за народен разговор в Сочи. Последното събитие се провежда от трите страни, на срещата им през ноември, само че в него се включиха малко други страни и опозиционни организации. Русия се надяваше да получи ролята на медиатор както в правенето на текста, по този начин и в бъдещите мирни договаряния. Тя в същото време трябваше да съгласува състава на комисията (в която опозицията има едва присъствие) с Турция и Иран.

Предстои Дамаск да изкаже мнението си за плана на конституцията, сподели на 31 март съветският непрекъснат представител на Русия в женевската задача на Организация на обединените нации Генадий Гатилов (в Женева се организираха редица опити за разговор - въпреки и неприсъствен - сред опозицията и режима, само че не се ученчаха с успех). След това специфичният делегат на Организация на обединените нации Стафан де Мистура ще може също да получи текста.

Каквото и да реализират или да не реализиран Иран, Турция и Русия, на масата за договаряния липсва най-необходимият участник, поради който официално са се събрали: Сирия. Освен това на терен участват и сили на други страни - като Съединените щати - с които за момента им се постанова да се преценяват.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Сирийската рецесия (1322)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР