За последните 5 години са преминали през Нексо, фирма за

...
За последните 5 години са преминали през Нексо, фирма за
Коментари Харесай

Прокуратурата: През "Нексо" са минали 94 млрд. долара

За последните 5 години са минали през " Нексо ", компания за криптовалута, оборотни пари в размер на над 94 милиарда $, заяви представителят на основния прокурор Сийка Милева. Тя даде брифинг пред публицисти, откакто следователи, ГДБОП, ДАНС започнаха интернационална интервенция против огромна скица за финансови закононарушения, пране на пари и нарушавания на интернационалните наказания против Русия.

Основните уредници и активност са в България. 300 души работят по тази акция, 35 следователи, чиновници на ДАНС, Жандармерията и Столична дирекция на вътрешните работи. Досъдебното производството е под управлението на Софийската градска прокутура, сподели представителят на основния прокурор Сийка Милева.

" В момента текат дейности по следствието и разпити на очевидци в Националната следствена работа. На територията на столицата се организират дейни дейности по следствието за обезвреждане на противозаконна незаконна активност на криптобанката " Нексо ". Тази банка е основала и поддържа интернационална платформа за продан и даване на заеми на криптовалута. Установено е по досъдебното произвеждане, че главните уредници на тази активност са български жители и главната активност е от територията на България ", сподели Милева. По нейни думи клиент на платформата е лице, което публично е оповестено за финансиране на терористични актове.

Предстои да се посочи на кого ще бъде повдигнато обвиняване. Според проверяващите криптобанката е работила посредством голям брой регистрирани търговски сдружения, които по огромната част от тях съставляват пощенски кутии, т.е. кухи компании. 

Оперативната активност на компанията е била реализирана от българската столица, а инвеститори са били приканвани да влагат в биткойни и други типове криптовалути, с обещания за висока рентабилност. Лихвите, които вложителите щели да получават, неведнъж надвишавали тези на типичен банкови институции и разнообразни брокерски къщи. 

Проверката за активността на криптокомпанията у нас е почнала преди няколко месеца, откакто непознати служби са засекли съмнителни транзакции, за които имало данни, че целят заобикаляне на наложените от Европейския съюз, Англия и Съединени американски щати, наказания по отношение на съветски банки, както и на компании и жители от Руската Федерация.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР