За поредна годинаНационалната винаро-лозарска камараи община Поморие отбелязват Трифон Зарезанс

...
За поредна годинаНационалната винаро-лозарска камараи община Поморие отбелязват Трифон Зарезанс
Коментари Харесай

Българските винопроизводители се връщат към традиционните нашенски сортове грозде

За поредна годинаНационалната винаро-лозарска камараи община Поморие означават Трифон Зарезанс празнично зарязване на лозята. На събитието, което ще се организира през днешния ден пред индустриалната база „ Черноморско злато “, ще има фолклорна стратегия, вкусна храна и, несъмнено, вино! Това заяви пред Дарик Йордан Чорбаджийски, изпълнителен шеф и член на УС на Black Sea Gold Pomorie. Той предложения всички ценители на бългрското вино, лозари и винопроизводители на празника.

Чорбаджийски изясни, че българските винопроизводители и лозари се връщат към обичайните български сортове грозде -димят, мискет, мелник 55, необятна мелнишка лоза и други И, че българинът избира да употребява вино в опаковки от 3 и 5 л, което обаче, не остъпвало по качество на бутилираното.

„ Не е иновация, а се връщаме към традициите! Все повече български мазета, в това число и ние, вършим български виновност от български сортове. И се опитваме по този метод да сме разнообразни на винения пазар, с цел да покажем типичните български сортове. Това се постанова в последните години. Иначе,избите в България са осъвременени – работим с техника финален вик на модата “, сподели Чорбаджийски. Той изясни, че българските винопроизводители вършат извънредно качествено вино. „ Нашитевина са на международно равнище, тъй като по всички интернационалните изложби и състезания, където изпращамебългарски виновност, те печелят златни медали и то не един и два, а от 60-70% от пробите, които изпращаме получаваме златни медали “, уточниизпълнителният шеф на Black Sea Gold Pomorie. Той обаче акцентира, че нашите винопроизводители не са сложени вравни условия със западноевропейските, защото българските получават 13 евро и половина дотация на дка, а съперниците от Западна Европа 400-500 евро. „ Не може да се надбягваме на 100 метра - те да потеглят от 50-ия метър, а ние да тръгваме от старта.Поради тази причина сме неконкурентоспособни “, сподели Чорбаджийски.

След това добави, че земеделският министър би трябвало да отиде в Брюксел, да „ тропне по масата “ и ясно да съобщи, че като пълновръстен член на Европейски Съюз, българските производители би трябвало да получават същата дотация.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР