За поредна година почти всички университети у нас са принудени

...
За поредна година почти всички университети у нас са принудени
Коментари Харесай

Проф. Илчев: България няма нужда от толкова много висшисти

За поредна година съвсем всички университети у нас са принудени да удължат приема на студенти и да вършат четвърто, че някои и пето класиране. Причината - незаети места в съвсем всички висши образователни заведения.

Притеснителните данни от тази година видяхме и предходната година, виждаме и тази, а специалности, които до неотдавна бяха цел на хиляди кандидат-студенти, през днешния ден могат да се окажат повече от налични. Когато се заприказва за обучение и просветителна система, доста постоянно се спекулира от политици и медии, само че място за спекулации няма.

„ Университетите дават повишени бройки за приема си. България обаче няма потребност от толкоз доста висшисти, изключително в някои области. Много от хората, които влизат на второ и трето класиране, нямат интелектуален потенциал, с цел да завършат. Така че системата е сбъркана, стартира да се поправя през последните години и се надявам, че след няколко години ще има резултати ", разяснява в предаването „ Събуди се " по „ Нова телевизия " проф. Иван Илчев, някогашен ректор на Софийския университет.

„ Образованието е доста консервативна система и мъчно се трансформира. Необходимо е време. То зависи и ужасно доста от политиката ", добави професорът.

Студенти от Софийския университет също споделят мнението на проф. Илчев, че са нужни промени в цялата система и са нужни промени във висшето обучение.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР