За поредна година на 17 ноември отбелязваме Световния ден на

...
За поредна година на 17 ноември отбелязваме Световния ден на
Коментари Харесай

На 17 ноември отбелязваме Световния ден на недоносените деца

За поредна година на 17 ноември означаваме Световния ден на недоносените деца. По традиция публични здания и монументи на културата се осветяват в лилаво.

Целта на този ден е да увеличи информираността по казуса, да насърчи изразяването на съпричастност към недоносените деца и техните фамилии и към фамилиите, които са изгубили децата си в резултат на прибързано раждане.

През последните две години достъпът на фамилиите до неонатологичните звена е мощно стеснен, а бебетата им се възвръщат без опция да усетят прегръдката, да чуят гласа и да почувстват обичта и грижата на своите родители, означават от фондация " Нашите недоносени деца ".

Инициативата на фондацията #БезРаздяла| " Гласът лекува " предизвиква фамилиите да изпратят аудио обръщение до техните бебета, посредством което да ги накарат да усетят обичта и топлината в думите на своите родители, което ще се осъществя със съдействието на медицинските екипи.

Новороденото познава гласа, мириса и допира на своята майка и реагира по неповторим метод само на тях. Научни проучвания свидетелстват, че слушането на майчиния глас има болкоуспокояващо влияние върху бебето, стабилизира сърдечния темп и дихателните му функционалности, напомнят от фондацията.

Инициативата стартира на 17 ноември и ще се осъществя толкоз дълго, колкото е належащо, предвид на епидемиологичните ограничения, само че на първо място с вярата, че скоро родителите още веднъж ще бъдат със своите бебета, допълват от фондацията.

За втора поредна година стотици организации от целия свят, работещи в поддръжка на недоносените бебета, се сплотиха към апела " Без разлъка. Заедно за по-добра грижа! ".

По информация от разбора, включващ данни и от нашата страна, 42% от интервюираните родители от България са били изцяло лишени от достъп до бебетата си, до момента в който в международен мащаб това се е случило при приблизително 21%. Още по-тревожно е, че 75% от българските родители не са получили никаква форма на психическа поддръжка, до момента в който в международен мащаб 45% декларират сходна липса, допълват от фондацията.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР