За пореден път депутатите разглеждаха промените в Закона за съдебната

...
За пореден път депутатите разглеждаха промените в Закона за съдебната
Коментари Харесай

ОКОНЧАТЕЛНО: Следствието остава в прокуратурата

За следващ път депутатите разглеждаха измененията в Закона за правосъдната власт. На днешното съвещание беше разисквано ветото, което президентът Румен Радев наложи на част от към този момент признатите от тях текстове.

Депутатите се съгласиха с доводите на президента и се отхвърлиха от предлагането на Петър Петров от " Възраждане " следствието да бъде извадено от прокуратурата.

Всички текстове от Петров този път паднаха в зала - съвсем без никакъв спор.

След това депутатите подхванаха нови ремонти в Закона за правосъдната власт по предложение на ПП-ДБ. Правилата за следствие на основния прокурор ще се ползват и за неговите заместници - съдията ще може да се преназначава за следствие както на обвинител номер 1, по този начин и на заместника му. Стою Стоев от ПП-ДБ изясни, че към този момент е имало проблем, в който Висш съдебен съвет е отказал да преназначи съдията, която била определена за следствие против вр.и.д. основен прокурор Борислав Сарафов, тъй като длъжността му преди този момент е била зам. основен прокурор.

Ще бъде въведена и единна система за инцидентно систематизиране на каузи. Тя няма да бъде напълно нова, а ще надгражда досегашната.

Набързо и съвсем без никакъв спор бяха признати и тези корекции на корекциите. Почти всичките текстове минаха по предложение на вносител, с леки корекции от комисия. 98 гласа го поддържаха, 11 бяха срещу (9 от Има Такъв Народ и 2 от " Възраждане) и 31 ( " Възраждане " " и 6 от БСП) се въздържаха.

Тошко Йорданов подсети, че някои от предложенията, които оферират от ПП-ДБ, са противоконституционни и изискват Велико национално заседание. Той заподозря, че измененията в конституцията ще бъдат пробутани на първо четене още идния петък, когато депутатите щели доста да се забавляват.

Законът бе признат при започване на юни, само че президентът го върна. " Възраждане " предлагаха въвеждане на ново наказване за магистратите посредством отнемане от правото на практикуване на юридическа активност за две години
Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР