За пореден път четири варненски села останаха без ток. Повече

...
За пореден път четири варненски села останаха без ток. Повече
Коментари Харесай

4 варненски села са без ток

За следващ път четири варненски села останаха без ток. Повече от 8 часа жителите на Китка, Круша, Болярци и Равна гора бяха без електричество. Подобни повреди не се случват за първи път, настояват живеещите в селата. Причина за прекъсването на тока са мощните пориви напразно, споделиха за Българска национална телевизия от енергоразпределително сдружение Север.

Токовите удари и прекъсването на електричеството са всекидневие за жителите на селата Китка, Круша, Болярци и Равна гора. Проблемите не престават от години.

" В последните 10 години занемариха поддръжката на електропреносните мрежи. Примерно трансформаторите нямат профилактика в продължение на години. Задължение е всяка есен да се прави есенно-зимна профилактика. Мрежите, средноволтовото напрежение, е в доста незадоволително положение ", съобщи Недко Минчев, кмет на село Круша.

Въпреки сигналите, които подават жителите на селата, при всяко утежняване на времето те още веднъж се оказват без ток.

" Не знам на какво се дължи, кабелите ли са остарели, само че при всяка стихия или при някакъв вятър постоянно имаме проблем с тока. Как да се оправяме, с камини, печки, стоим на мрачно ", добави Марияна Ямандиева, гражданин на село Круша.

От енергоразпределителното сдружение обявиха, че спирането на тока е в резултат на повреда, зародила от мощните пориви напразно.

" Причината е вятърът, само че, съгласно мен, в случай че профилактиката беше през лятото в този момент нямаше да има такива проблеми. Има хора с изгорели уреди ", сподели още Марияна Димитрова, кмет на село Болярци.

Надеждите на жителите на селата Китка, Круша, Болярци и Равна гора са проблемите по мрежата да бъдат отстранени, с цел да не посрещнат студените зимни дни без електричество.

Репортер: Нора Бочева
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР