За почитателите на компактните автомобили германците от Opel направиха симпатичен

...
За почитателите на компактните автомобили германците от Opel направиха симпатичен
Коментари Харесай

Opel Crossland X: Симбиоза от френско-германската връзка

За феновете на компактните коли германците от Opel направиха приветлив градски кросоувър с дребни размери, само че огромен вътрешен размер на рационална цена. Новият модел се назовава Crossland X и идва в гамата на Opel с цел да размени компактния ван Meriva. За никого не е загадка, че Opel Crossland X е издигнат на платформата на Peugeot 2008 и се задвижва с мотори от Peugeot, само че по-важното е, че от съдействието сред немските и френските конструктори и инженери се е получил един доста прелестен автомобил, както за ежедневните градски направления, по този начин и за дългите пътувания през уикендите по автомагистрали и планински пътища.

Opel Crossland X е най-малкият кросоувър в гамата на немската марка. С дължина 4212 мм, ширина 1765 мм и височина 1605 мм, колата е малко по-компактна от Opel Mokka. В същото време тя е задоволително лека и в базовата версия тежи едвам 1174 кг. Това е първият модел, основан взаимно с новите притежатели на Opel от концерна PSA Group. Външният тип е планиран в новия корпоративен жанр на Opel. Дизайнът е експресивен, с релефни профилни стени, къси надвеси на каросерията и хромирана линия под покрива. Радиаторната решетка наподобява като усмивка, а продълговатите фарове се допълват от L-образни LED светлини. Долната част на каросерията е покрита със защитни пластмасови панели. Вратата на багажника е релефна, а забавните светлини свързват покрива и каросерията. Обликът на кросоувър се добавя от високите 17-инчови алуминиеви джанти.
Разгледайте галерията със фотоси на Opel Crossland X

Оригиналният външен дизайн с двуцветна каросерия и плаващ покрив е намерил своето разумно продължение и в интериора на новия Opel Crossland X. Много комфортен е плъзгащият се прожекционен екран, който се издига, когато стартирате мотора. На него се дублират показанията на скоростомера и напътствията от навигацията. Гледайки към пътя, тази значима информация постоянно е пред очите ми. Панорамната камера за задно виждане е със 180-градусов преглед, с помощта на което с лекост паркирам тук-там с лимитирана видимост. Направляващите линии на монитора са дейни и демонстрират задоволително тъкмо траекторията дружно с въртенето на кормилото. Много комфортна е и системата за наблюдаване на мъртвите зони, която предизвестява за невидимо транспортно средство откъм гърба или в прилежащите ленти с мигащи светлини в страничните огледала. Crossland X има и система за следене на лентата на придвижване, която внимателно алармира лидера при секване на маркировката.

На предните и задните седалки има задоволително място да се разположат комфортно високи и едри хора. Прословутите предни седалки на Opel, утвърдени от немския Институт за здрави гърбове, ми дават опция да се настаня комфортно зад кормилото. Ергономията на седалката на лидера е безупречна, тъй че зад кормилото на Opel Crossland X мога да карам с часове без да се уморя и без да е належащо някакво привикване или пригаждане към колата. Позицията на седене в Crossland X е висока, тъй че не пътя заставам на едно равнище с водачите на надалеч по-големите всъдеходи. В този дребен кросоувър се усещам убеден, както в огромен SUV.

В централния подлакътник се крие дребна кутия за движимости. На втория ред седалки мястото за краката и над главата е изцяло задоволително по стандартите на този клас коли. Единствено салонът не е доста необятен в региона на раменете, тъй че откъм гърба ще бъде тясно за трима едри пасажери, само че двама с обикновено телосложение и дете ще седнат комфортно. Задната седалка се движи в хоризонтална посока и се мести обратно със 150 мм, като също така се контролира и ъгълът на надолнище на облегалката. В взаимозависимост от позицията на задните седалки, размерът на багажника варира от 410 до 520 литра. При сгънати задни седалки, потенциалът на багажника се усилва до 1255 литра.

Имах опция да тествам Opel Crossland X с 1,2-литров 3-цилиндров бензинов турбодвигател с мощ 110 конски сили и 5-степенна ръчна скоростна кутия. На автомагистралата Crossland X поддържа с лекост 140-150 км/ч, постоянен е и се кара решително, само че при мощен непряк вятър се усеща, че колата е с дребна повърхност и има висок център на тежестта. Ето за какво, минавайки около огромни камиони, е належащо кормилото да се държи по-здраво. Шумоизолацията на Opel Crossland X е толкоз добра, че даже и след 140 км/ч в салона се чува единствено дребен аеродинамичен звук от външните огледала. Звукът от мотора не се чува в кабината преди 3500 об/мин. Дори и тогава ми е мъчно да дефинира по слух какъв брой цилиндъра има в този мотор. Няма ги и присъщите за 3-цилиндровите елементи трептения.

Тестваният Opel Crossland X беше оборудван със система Старт/стоп, която гаси мотора при прекъсване на червен светофар или в запушване. Благодарение на нея и на новите технологии, употребявани в този бензинов турбодвигател, разходът беше изненадващо невисок. По време на теста междинният разход на бензин доближи 6,2 л/100 км, което e отличен резултат за високите скорости, с които пътувах.
Новият Opel Crossland X е доста прелестен за шофиране. Кормилното ръководство е елементарно в града, където кормилото се върти с лекост, само че на автомагистралата става по-твърдо, въпреки че липсва директна противоположна връзка. Окачването е настроено добре, таке че Crossland X вози удобно и отработва добре съвсем всички неравности на пътя.

Opel нарежда Crossland X като по-практична опция на Mokka X, само че също по този начин това е и по-достъпният избор. Цените на Crossland X започват от 29 180 лв.. Но Mokka X има нещо, което Crossland X в никакъв случай няма да има - задвижване на всички колела. За тези, които се нуждаят от 4х4, това е от първостепенна значимост. Но дали изобщо потребителите на Opel Crossland X имат нужда от задвижване 4х4? Според извършените маркетингови изследвания, в Европа клиентите не държат да имат 4х4 и направените над 50 000 поръчки за Crossland X за първите шест месеца от старта на продажбите му е задоволително сладкодумен факт за това. Дали и клиентите у нас мислят по този начин, остава да разберем в бъдеще. Безспорно Opel Crossland X е превъзходен резултат от френско-германския алианс, с атрактивна визия и доста улеснения. За хората, които желаят съвременен градски кросоувър на рационална цена, Crossland X има доста преимущества, които го вършат един от най-практичните коли в класа си.

Технически характерности

Размери
Дължина, мм: 4212
Широчина, мм: 1765
Височина, мм: 1605
Междуосие, мм: 2604
Собствено тегло, кг: 1245
Вместимост на резервоара, л: 45
Двигател
Тип: 3-цилиндров редови с турбокомпресор
Работен размер, куб. см: 1199
Максимална мощ, к.с. при об/мин: 110 при 5500
Максимален въртящ миг, Нм при об/мин: 205 при 1500
Скоростна кутия: 5-степенна механична
Динамика
Максимална скорост, км/ч: 188
Ускорение от 0-100 км/ч, секунди: 10,6
Среден разход, л/100 км: 4,8
Вредни излъчвания СО2, г/км: 109
Базова цена на тествания модел, лв. с Данък добавена стойност: 31 920 лв.

КОНКУРЕНТЪТ

Размери
Дължина, мм: 4154
Широчина, мм: 1756
Височина, мм: 1637
Междуосие, мм: 2604
Собствено тегло, кг: 1159
Вместимост на резервоара, л: 45
Двигател
Тип: 3-цилиндров редови с турбокомпресор
Работен размер, куб. см: 1199
Максимална мощ, к.с. при об/мин: 110 при 5500
Максимален въртящ миг, Нм при об/мин: 205 при 1500
Скоростна кутия: 5-степенна механична
Динамика
Максимална скорост, км/ч: 185
Ускорение от 0-100 км/ч, секунди: 10,2
Среден разход, л/100 км: 4,9
Вредни излъчвания СО2, г/км: 112
Базова цена на тествания модел, лв. с Данък добавена стойност: 33 580

Автор : Денислав Стоянов
Фотография : Opel
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР