За победите и неизбежните разочарования по пътя към трудното щастие,

...
За победите и неизбежните разочарования по пътя към трудното щастие,
Коментари Харесай

Толкова сме „изобретателни“, че ако нямаме проблеми, сами си ги създаваме | Аугусто КУРИ

За успехите и неизбежните разочарования по пътя към сложното благополучие, с думите на бразилския психиатър, академик и публицист от книгата му „ Десет закона на щастието ”.

Побеждавай загубите и разочарованията
„ Да бъдеш благополучен не е случайност на ориста, а витално значимо завладяване. ”

Да побеждаваш загуби и разочарования значи да превъзмогнеш болките на живота и да ги използваш за израстване, а не за саморазруха. 
Да премислиш компликациите. 
Да погледнеш от различен ъгъл на разочарованията. 
Да изваеш личността си, без да си популярен ваятел. 
Да притежаваш храброст да побеждаваш, само че и примирение да живееш.
Да осъзнаваш, че животът е огромно учебно заведение, само че то не дава познания на този, който не умее да се учи... Да бъдеш безконечният възпитаник.
Ако не превъзмогваш загубите и разочарованията, животът ти ще се люшка сред щастливи моменти и интервали на дълбоки премеждия.

Животът е прелестен, само че има и непредвидими трудности.

В продължение на години процедура като психиатър и психотерапевт, изучавайки тайните на човешкия разсъдък, се убедих в следното: всеки човек, цар или бедняк, интелектуалец или необразован, минава през сложни моменти. Толкова сме „ изобретателни “, че в случай че нямаме проблеми, сами си ги сътворяваме.
Достатъчно е да почувстваш, че се нуждаеш от някого, и ще се натъжиш. Достатъчно е да обичаш и да имаш другари, и ще се появят неразбирателствата.
Това не свидетелства против живота, а го трансформира в поема. За доста хора болката е проблем, само че за мъдрите е учебно заведение. 

Съвети за превъзмогване на загуби и разочарования

Трябва да сме наясно, че има неизбежни загуби и разочарования. Между другото, най-големите разочарования претърпяваме от хората, които обичаме най-вече. Затова, в случай че искаш идеално семейство, другари, които да не те разочароват и извънредно симпатични сътрудници, най-добре ще е да се преселиш на Луната. 
Ако заради отчаяние от себе си и от останалите хора, се изолираш от обществото, самотата ти ще бъде непреодолима. Винаги помни, че мощните са толерантни, а слабите - педантични. Силните демонстрират схващане към близките, слабите ги подлагат на критика.

Бъди съдбоносен
„ Умният човек се учи от личните си неточности, мъдрият - от грешките на другите. ”

Да бъдеш съдбоносен значи да осъществяваш фантазиите си, даже когато има опасности. Да се изправиш против проблемите, даже когато нямаш сили. Да вървиш по непознати пътища, даже без компас. Да вземаш решения, които никой до момента не е посмял да вземе. Да осъзнаваш, че който побеждава без трудности, победи без популярност. Да не очакваш завещание, а да създадеш история...
Колко планове си изоставил? Колко пъти страхът е блокирал фантазиите ти?
Да бъдеш съдбоносен не значи да очакваш щастието да те споходи, а да го постигнеш самичък. 

Съвети към зрелите хора за реализация в живота

Изследвай непознатото. Освободи се от оковите на несигурността и излез отвън зоната на удобството, обвързвана с твоите дипломи, статус и остарели триумфи. Навлез в лабиринтите на живота. Решавай проблемите и не допускай неточности в работата. Бъди друг, с цел да очароваш децата си, приятелите си, роднините, сътрудниците. Ако искаш да имаш триумф в прочувствен, професионален и обществен проект, би трябвало да бъдеш деятелен. Така ще грешиш доста пъти, само че това е цената на завоеванието. Няма победи без провали, нито лаври без изпитание.

Съвети за триумф към младежите

Повечето модерни младежи нямат никакви фантазии. Те нямат идея, за която да се борят. Не са готови за обществените и професионални провокации.
Успешно биха могли да усилят броя на безполезните хора. 
Размърдай се! Постави си цели! Прави това, което никой не би дръзнал.
Мечтай доста, мечтай възвишено, само че спри крепко стъпил на земята. Не подценявай знанията си. Обичай учебното заведение си. Създавай си благоприятни условия.
След като ги създадеш, не се опасявай от неуспех. Ако се провалиш, не се опасявай да плачеш. Ако плачеш, премисли живота си и постоянно продължавай напред.

От: „ Десет закона на щастието ”, Аугусто Кури, ИК. „ Кибеа ”, 2006 

Снимка: wikimedia.org

Източник: webstage.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР