За по-малко от тридесет години тиквичките набират популярност из цял

...
За по-малко от тридесет години тиквичките набират популярност из цял
Коментари Харесай

Тиквичките са подходяща храна за диабетици

За по-малко от тридесет години тиквичките набират известност из целия свят. До преди този момент този апетитен зарзават не се използва по този начин всеобщо в кулинарията, да не приказваме за медицината. Тиквичките (Cucurbita Pepо) са член на семейство на краставиците и пъпешите.

Жителите на Централна и Южна Америка са познавали усета на тиквичките преди хиляди години, само че такива, каквито ние ги знаем през днешния ден, те са създадени като сортове в Италия. Христофор Колумб донася семената на тиквичките по Средиземноморието и африканското крайбрежие.

Днес тиквичките са високо скъп зарзават в кулинарията, като те са едни от обичаните на вегетарианците. Тиквичките обаче се оказват и извънредно скъпа храна за диабетиците. Причината за това се корени в техния относително безпаричен на хранителни субстанции състав.

Именно това ги прави подобаваща храна за цялостни хора. Ниското наличие на захари, от които захарозата е напълно дребна част, ги прави скъпи и за болните от диабет.

В подмяна на това в тях доста количество са растителните инсулиноподобни субстанции. Тиквичките са богати още на минерални соли, без които обмяната на веществата в организма е няма по какъв начин да се случи.

 Тиквички

Те съдържат в огромно количество фосфорни и калиеви соли, калций, манган, желязо, мед, сяра и хлор, както и микроелементи – молибден, исполин, арсен, алуминий, литий и цинк.

В доста дребни количества в тиквичките се съдържат органични киселини и по тази причина те са отличен хранителен и диетичен артикул при лечебно хранене на хора, които имат проблеми с бъбреците.

Освен всичко останало тиквичките са богати на каротин (провитамин А) и някои витамини от група В. Трябва да се знае обаче, че в прясно положение тези скъпи витамини се резервират не повече от 2 до 4 дни.

В ледник зеленчукът резервира потребните си свойства до 20 дни, в случай че са сложени в добре затворена кутия или найлонов плик.

По хранителна стойност тиквичките са на еднообразно равнище с краставиците. Съдържат 95% вода, към 1% азотни субстанции, 5, 75% безазотни екстрактни субстанции и в по-малки количество целулоза, въглехидрати и минерални соли.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР