За по-малко от 40 години смъртността от рак на маточната

...
За по-малко от 40 години смъртността от рак на маточната
Коментари Харесай

Тройно увеличение на смъртността от рак на маточната шийка

За по-малко от 40 години смъртността от рак на маточната шийка (РМШ) у нас се е нараснала 3 пъти - от 1.8/100 000 през 1980 година на 5.7/100 000 през 2015 година Всеки ден повече от три българки чуват страшната диагноза. В същото време едвам към 8% от българските девойки на 12-13 години са имунизирани против човешкия папилома вирус (HPV) - главния извършител на болестта. Трябва да намерим нови способи да убедим родителите какъв брой е значима профилактиката, уверена е проф. доктор Галина Чакалова, ръководител на Българската асоциация по онкогинекология.

Тревожната статистика бе показана по време на Седмицата за предотвратяване от подлото заболяване, която се отбелязва у нас за 13-и път. Проф. Чакалова добави, че през последните 20 години у нас се следи наклонност към по-късна диагностика на болестта и над 60% от новооткритите 1200 случая годишно са в III и IV етап, което е причина всяка година към 700 българки да умират от РМШ. В България ракът на шийката на матката е на 4-то място като дял измежду злокачествените диагнози при дамите (7.4% за 2014 година и 7.1% за 2015 г.). Най-високият % заболеваемост е сред 30 и 44 години. Тенденцията в цивилизования свят е противоположната - от ден на ден девойки се имунизират, усилват се случаите на открит в I и II етап рак и от ден на ден понижават умрелите от това онкологично заболяване. Например в Австралия и Англия обсегът на имунизираните девойки е над 80% и двете страни са на път да разгласят елиминиране на вируса, причиняващ този рак.

Ежегодните профилактични прегледи и цитонамазка са първата стъпка. Над 70 години цитонамазката е приет способ за определяне на болестта. Важно е да се знае, че от няколко години НЗОК поема цената на профилактичните прегледи с цитонамазка, тъй че отговорност е на всяка жена да посещава гинеколог и да изиска обзор с цитонамазка.

Ваксините против HPV, които се вкараха през 2006 година, имат извънредно висок показател на резултатност и сигурност, твърди представителят на Българското съдружие по новаторска медицина доктор Валери Цеков. По думите му съчетанието от ваксина и профилактични прегледи и цитонамазки са най-хубавата защитна мярка против онкологичното заболяване, което предизвиква гибелта на близо 2 български дами всеки ден.

Според СЗО вложението в всеобща имунизация на девойките на възраст 9-14 години (преди започване на сексуален живот) е стопански най-ефективно средство за предотвратяване от РМШ. Становището на Глобалния комитет за сигурност на имунизациите е, че те са безвредни от 2006 година досега. По данни на СЗО търсенето на тези ваксини в международен мащаб се е удвоило през 2017-2018 година, а през 2019 година са приложени 55 млн. дози.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР