За периода от 2014-а до 2016-а броят на плащанията, извършени

...
За периода от 2014-а до 2016-а броят на плащанията, извършени
Коментари Харесай

Картовите разплащания са нараснали с 44% за три години

За интервала от 2014-а до 2016-а броят на заплащанията, осъществени с карти е повишен с 44%, а цената на заплащанията с карти е повишена с 38%. В същото време броят и цената на картовите заплащания, осъществени посредством виртуално терминално устройство ПОС, са нарастнали с над 20%. Това сподели при откриването на 20-тото юбилейно издание на финансовия софтуерен конгрес „ Дигитализацията - катализатор за модернизацията на финансовия бранш " подуправителят на Българска народна банка и началник на ръководство „ Банково " Нина Стоянова.

Данните на Българска народна банка сочат още, че през 2016 година над 50% от нарежданията за кредитен превод са били направени от потребителите по електронен път, което съставлява две трети от общата стойност на всички кредитни преводи.

По думите на Нина Стоянова, предварителните данни на Българска народна банка за 2017 година затвърждават наклонността на повишаване на упоменатите индикатори.

„ Новият Закон за платежните услуги и платежните системи, който вкарва в българското законодателство условията на Втората инструкция за платежните услуги (PSD2), влезе в действие на 6 март 2018 година Той съдържа основни промени във връзка с платежните услуги, осъществявани по електронен път. Както е известно, законът вкарва два нови типа платежни услуги, осъществявани напълно в интернет среда - услуги по иницииране на заплащане и услуги по даване на информация за сметка ", изясни подуправителят на Българска народна банка.

Тя акцентира, че главен акцент в закона е подложен върху сигурността на безналичните заплащания, изключително тези, реализирани в интернет или посредством различен отдалечен прийом, и съответните ограничения, които доставчиците на платежни услуги би трябвало да подхващат в това направление. Във връзка с това Европейската комисия одобри делегиран правилник, съдържащ регулаторни механически стандарти за задълбоченото определяне на идентичността на клиента и общите и сигурни отворени стандарти на връзка. Доставчиците на платежни услуги следва да приведат активността си в сходство с регламента най-късно до 14 септември 2019 година

„ За първи път през 2018 година доставчиците на платежни услуги ще би трябвало да правят оценка на операционните опасности и рисковете, свързани със сигурността, както и да следят и рапортуват пред Българска народна банка значими операционни или свързани със сигурността произшествия. На Българска народна банка ще се дават и данни за измами, свързани с заплащанията по ред, избран с план на насоки на Европейския банков орган, които следва да влязат в действие при започване на 2019 година ", обясни Нина Стоянова.

Тя открои и друга значима смяна, която ще окаже въздействие върху пазара на платежните услуги е оповестеното в края на март 2018 година от Европейската комисия предложение за изменение на Регламент (ЕО) № 924/2009 по отношение на презграничните заплащания в границите на Общността. Предвижда се доставчиците на платежни услуги в страните членки отвън еврозоната да ползват равни такси за презграничните заплащания в евро и за националните заплащания във валутата на съответната страна. Досега такова условие съществуваше в регламента единствено във връзка с равни такси при националните и презгранични заплащания в евро. Планирано е това изменение да се ползва от 1 януари 2019 година и да докара до съответните промени в цените на доставчиците на платежни услуги в България. Целта на препоръчаното изменение е реализиране на по-нататъшното задълбочаване на единния пазар на Европейския съюз и равнопоставеност сред ползвателите на платежни услуги в достъпа им до по-евтини презгранични заплащания.

По думите на Нина Стоянова, измененията в правната рамка имат за цел да обезпечат сигурна среда, съответстваща на динамичното развиване на технологиите. „ Въвеждането на новите регулации чакаме на собствен ред да окаже удобно въздействие на пазара, като докара до по-голям избор на платежни услуги, по-сигурни заплащания и повече пазарни участници при конкурентни за потребителите цени ", сподели в умозаключение подуправителят на Българска народна банка.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР