За първите осем месеца на тази година има сериозен ръст

...
За първите осем месеца на тази година има сериозен ръст
Коментари Харесай

Над 500 случая на домашно насилие за осем месеца по данни на полицията

За първите осем месеца на тази година има сериозен растеж на случаите на домашно принуждение у нас - от януари до август те са над 500 случая, заяви пред медиите Зорница Шуманова от Главната дирекция " Национална полиция " по време на проведената от Министерство на вътрешните работи конференция по тематики за битка с домашното принуждение с присъединяване няколко министерства и организации, както и над 20 неправителствени организации.

Статистиката за домашното принуждение към този момент придобива стряскащи размери, разяснява Шуманов. През последните години се усилва броят на жертвите, получили заповед за отбрана - те са 3654 за 2022 година и 2828 за деветте месеца на 2023 г. 

Зорница Шуманова осведоми, че има много сигнали за телесни увреждания. Успоредно с това, има и случаи на психическо принуждение. След случая “Дебора ” отново е регистриран пик на сигнали, сподели тя. Явно след случая хората се осмелиха от ден на ден да ни сезират за помощ, добави Шуманова.

Директорът на Националното бюро за правна помощ Наталия Илиева разгласи, че от 16 март досега има в пъти нарастване на заявките за правна помощ. Това е вследствие на подписан меморандум с Министерство на вътрешните работи, а задачата на конференцията е да се координират напъните на национално ниво  дружно с шефовете на полицията в страната. От 12 септември в полицията има бранш “Домашно принуждение ”, който би трябвало да сътвори обединен стандарт за работа в министерството. 

 
Ето какво би трябвало да знаете за основните промени в ЗЗДН:
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР