За първите 7 месеца на тази година преките инвестиции в

...
За първите 7 месеца на тази година преките инвестиции в
Коментари Харесай

Преките инвестиции в София са 220 млн. евро за седем месеца

За първите 7 месеца на тази година директните вложения в София са 220 млн. евро. Това сподели кметът на София Йорданка Фандъкова на конференция за бъдещето на Икономическия и паричен съюз.

„ Публичните вложения са значим фактор за привличане на вложители. В интервала 2007-2013 година Столичната община единствено посредством европейската взаимност влага към 1,5 милиарда евро обществени средства в основни транспортни, инфраструктурни и екологични планове, а в новия програмен интервал от 2014 година насам към този момент сме обезпечили финансиране за планове на обща стойност 744 млн. евро “, заключи Фандъкова, представена от " Фокус ".

По думите ѝ това са средства, които действително трансформират града и данните от всички интернационалните отчети го потвърждават. „ Публичните вложения притеглят и частни. Това е методът да се реализира стопански напредък. По данни на Българска народна банка единствено за първите 7 месеца на тази година директните вложения в София са 220 млн. евро. Това значи нови работни места и по-високи приходи за хората “, заяви още столичният кмет.

Тя означи, че София и районът са привлекателна дестинация за доста компании, с помощта на високоскоростния интернет, добре квалифицираните младежи и конкурентното възнаграждение.

„ Само за 5 години софтуерният бранш бележи растеж от 120% в България и изрично е измежду най-бързо разрастващите се у нас, като основава нови и високо платени места “, разяснява Фандъкова, като регистрира, че в столицата в бранша работят над 40 хиляди души и 90% от софтуерните компании в страната.

„ Когато приказваме за бъдещото на паричния съюз, би трябвало да отчитаме действителните данни за развиването на всяка страна и район, тъй че решенията, които взимаме да са в интерес на жителите и в края на краищата да вървим към една обща цел – по-висок стопански напредък “, сподели още тя.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР