За първи път Япония, в рамките на призива за по-голямо

...
За първи път Япония, в рамките на призива за по-голямо
Коментари Харесай

Япония одобрява хапчето за аборт

За първи път Япония, в границите на апела за по-голямо тъждество сред половете, желае да утвърди хапчета за аборт, нещо което евентуално може да обезпечи повече благоприятни условия за дамите. Очаква се решението да бъде взето при започване на март.

Първоначално съвещателен съвет към Министерството на здравеопазването през януари утвърди производството и продажбата на лекарството " Мефеего ". Окончателното решение ще бъде взето от министъра на опазването на здравето.

Хапчета за аборт се употребяват по света от към 30 години и са налични допълнително от 70 страни, като Франция е първата, която ги утвърждава през 1988 година

Към момента хирургическата интервенция е единствената опция за спиране на бременност в Япония. В ранните стадии на бременността е позволено осъществяването на два типа хирургични аборти - методът на дилатация и кюретаж, който включва изстъргване на матката с железно съоръжение, и вакуумната аспирация, при която наличието на матката се изсмуква с тръба. По данни на Министерството на здравеопазването през 2020 година 145 340 дами са се подложили на аборт.

Два медикамента съставляват опаковката на хапчето за аборт - мифепристон и мизопростол, които би трябвало да се одобряват през устата през първите девет седмици, или с други думи 63 дни, от бременността. Мифепристонът блокира действието на хормона прогестерон, който играе роля за поддържането на бременността. Мизопростолът провокира стесняване на матката, което води до преустановяване на бременността.

Клиничните изпитвания демонстрират 93,3% късмет за сполучлив аборт в границите на 24 часа, като някои опасности и странични резултати включват кървене, коремна болежка и повръщане, само че множеството странични резултати се регистрират като леки или умерени.

Хирургичните процедури за аборт в Япония костват от 100 000 до 200 000 японски йени (около 730 до 1 500 долара), до момента в който междинната цена на едро на хапчетата за аборт в света се прави оценка на 780 до 1 400 йени (7,5 до 10 долара). Ако лекарството бъде утвърдено, то няма да се покрива от националното здравно обезпечаване на Япония и ще би трябвало да се приема под лекарско наблюдаване в болница. Министерството на здравеопазването на страната изясни през януари, че дамите, приемащи хапчето, ще би трябвало да бъдат приети в болница или да имат най-малко две визити, като и двете дози би трябвало да се одобряват в здравно заведение.

Необходимата хоспитализация значи, че медицинските разноски за " Мефеего " могат да станат по-високи от приемането на хирургичен аборт, което повдига въпроса дали хапчето ще предложи повече благоприятни условия за избор на дамите, заяви „ The Japan Times ”.

Граждански групи като Професионалната женска коалиция за половост и здраве - организация, включваща медицински експерти, откриватели и обществени служащи, и Проектът за безвреден аборт в Япония - доброволческа група от акушери и гинеколози, са подали публични претенции до Министерството на здравеопазването за понижаване на таксите за хапчето за аборт, като и двете организации се базират на проблеми с достъпността заради скъпата.

Японският Закон за майчиното здраве, който изисква единодушието на брачна половинка за аборт, е различен фактор, който пречи на дамите да създадат своя избор. Тази наредба ще се ползва и за хапчетата за аборт, откакто бъдат утвърдени, както означават от Министерството на здравеопазването. Единственото изключение ще бъде, в случай че брачният партньор не е прочут или не може да изрази желание, какъвто е казусът с хирургичните аборти. Според министерството единодушието на колегата не е належащо за неомъжени дами или бременността, която е резултат на обезчестяване, само че доста лекари към момента изискват единодушието на мъжа от боязън от възможни правни последствия.

Въпреки че утвърждението на хапчето за аборт може да значи прогрес в региона на репродуктивните права на дамите в Япония, цените, хоспитализацията и единодушието на брачен партньор евентуално биха могли да провалят тези старания.

Следвайте ни във,и
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР